Teraz jest najzdrowsza. To najlepsze źródło witaminy C
Obok rzodkiewki, truskawek i szparagów jest jednym z najbardziej charakterystycznych symboli wiosny. Amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej młodą kapustę podają zasmażaną czy duszoną, ale warto ją spożywać pod każdą postacią, także w formie surówki, bo jest prawdziwą kopalnią zdrowia.
1. Jedz zwłaszcza wiosną. To najlepsze źródło witaminy C
Szczególnie wiosną kapusta smakuje najlepiej, kiedy jej kruche liście z łatwością poddają się obróbce termicznej, są też tak delikatne, że z powodzeniem można przygotować z niej surówkę. Amatorzy uważają młodą kapustę nie tylko za symbol przełomu wiosny i lata, ale też cenią ją za znacznie łagodniejszy smak.
Warto jeść ją jak najczęściej zupełnie z innego powodu. "Jeśli tli się w tobie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko" - pisał Marcus Katon na przełomie drugiego i trzeciego wieku przed naszą erą. Rzymianie uważali, że kapusta to sposób na długowieczność, a Grecy uznawali ją za remedium na problemy żołądkowe i jelitowe, choroby stawów, a nawet bezsenność.
Już pół szklanki gotowanej kapusty pokrywa jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W świeżej, nieprzetworzonej formie to prawdziwa bomba witaminowa, bo zawartość witaminy C jest czterokrotnie wyższa nawet niż w jej postaci kiszonej. Choć niewiele osób o tym wie, to kapusta znajduje się też na liście ''czystej piętnastki'', czyli warzyw i owoców uznawanych za najmniej skażone pestycydami.
W liściach młodej kapusty znajdziemy również uznawane za silne antyoksydanty witaminy A, E, witaminy z grupy B oraz witaminę K.
Kapusta zawiera również:
- błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, może kontrolować poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszać ryzyko raka jelita grubego,
- glukozynolany, czyli substancje, które wykazują się działaniem przeciwutleniającym oraz przeciwzapalnym i mogą zapobiegać rozwojowi niektórych typów nowotworów,
- flawonoidy i minerały, takie jak potas, fosfor czy magnez, które wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych i wspierają kondycję serca.
2. Zdrowa, ale pod jednym warunkiem
Jak jeść młodą kapustę? Na surowo czy gotowaną lub duszoną? Co ciekawe, podgrzewanie sprzyja uwalnianiu niektórych przeciwutleniaczy, co potęguje właściwości prozdrowotne młodej kapusty. Z drugiej strony nawet krótka obróbka termiczna powoduje straty dużych ilości witaminy C. Warto więc pamiętać o różnorodności w serwowaniu tego warzywa.
Niestety, amatorzy młodej kapusty duszonej na maśle mogą być rozczarowani. Jeśli smażymy ją na dużej ilości masła czy smalcu bogatych w kwasy tłuszczowe nasycone, to niskokaloryczna i zdrowa kapusta może zamienić się w ciężkostrawne danie, sprzyjające hipercholesterolemii czy chorobom metabolicznym, a nawet nowotworom jelita grubego.
Warto również pamiętać, że z uwagi na obecność goitrogenów kapusta w dużych ilościach nie jest polecana pacjentom z chorobami tarczycy. Może również być ciężkostrawna i nasilać dolegliwości u pacjentów z chorobami układu pokarmowego czy zaburzeniami trawiennymi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl