6 z 8Marka własna, Carrefour
Dorko-Wojciechowska, analizując skład, zwraca uwagę na nietypowe zabiegi carrefourowskich producentów Goudy:
- Jak widać, stałym dodatkiem do serów jest E509. W tym przypadku natomiast producent zrezygnował z annato (E160b) na rzecz karotenoidów, czyli E160a, produkowane są one za pomocą chemii lub inżynierii genetycznej z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów.
Wydaje nam się, że karotenoidy są zdrowe, gdyż służą roślinom jako ochrona przed agresywnymi wiązaniami tlenu, tzw. wolnymi rodnikami. Jednak w 2000 roku ograniczono ich stosowanie w UE z powodu szkodliwości, którą wskazały badania.
Karotenoidy mają negatywny wpływ na zdrowie. Są niebezpieczne szczególnie dla palaczy i osób ze schorzeniami krążenia wieńcowego, zwiększając ryzyko wystąpienia raka płuc i zawału serca - tłumaczy nasz ekspert.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Najlepsze produkty dla twojego serca