2 z 7Rosół z kury Knorr
Pierwszym składnikiem wymienionym na liście jest sól. Można się więc spodziewać, że to jej jest w produkcie najwięcej. Dzienna dawka soli jaką dostarczamy do organizmu nie powinna przekraczać 5 g.
- Zazwyczaj potrzebną dawkę soli dostarczamy wraz z pieczywem, masłem, serem, wędliną i innymi produktami. Stosując dodatkowo kostki rosołowe możemy być pewni, że ta dawka zostanie przekroczona - tłumaczy Ziemoląg.
Nadmierne spożycie soli może skutkować nadciśnieniem i upośledzeniem działania nerek.
Wart odnotowania jest również fakt, że drobiowa kostka rosołowa zawiera śladowe ilości tłuszczu kurzego (2 proc.) i ekstraktu mięsa kurzego (0,1 proc.).
W składzie zaraz po soli znajdziemy wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy.
O szkodliwości tych składników przeczytasz na następnym slajdzie.
Zobacz też: Rujnuje nerki i wątrobę. Wystarczą 2 dziennie