3 z 7Rosół z kury w kostkach Kucharek
Kostka rosołowa firmy Kucharek również na pierwszym miejscu w składzie ma sól. Powinniśmy wziąć to pod uwagę, gdy będziemy dodatkowo solić zupę. Na drugim miejscu znajduje się tłuszcz palmowy, a potem wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy i 5'-rybonukleotydy disodowe.
- Glutaminian sodu to silny wzmacniacz smaku, który bardzo szybko uzależnia i powoduje, że konsument chętniej wybiera produkt z nim w składzie. Z punktu widzenia dietetyka to jeden z najbardziej szkodliwych dodatków do żywności.
Jest silnym alergenem, może powodować astmę, ból głowy przechodzący w migrenę - mówi dietetyczka.
Glutaminian sodu przyczynia się również do przybierania na wadze, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie.
Co ciekawe, w rosole z kury jest 1,5 proc. tłuszczu kurzego i 0,1 proc. suszonego mięsa z kury. Suszone warzywa stanowią zaledwie 2,4 proc.
Na następnym slajdzie dowiesz się więcej na temat tłuszczu palmowego powszechnie dodawanego do kostek rosołowych.
Zobacz też: Zawiera składnik zakazany w niektórych krajach. Takiego miksu lepiej nie kupować