4 z 7Kogutek rosół drobiowy Winiary
Niespodzianką nie będzie fakt, że rosół drobiowy Winiary składa się w większości z soli, glutaminianu sodu, oleju palmowego i całkowicie utwardzonego tłuszczu palmowego. Dalej w składzie aromaty, cukier i barwniki. W porównaniu z poprzednimi kostkami, w rosole drobiowym Winiary znajdziemy aż 3 proc. tłuszczu drobiowego. Jeśli chodzi o suszone mięso z kury to jest go do 0,1 proc.
Skupmy się na kolejnym składniku wymienianym jako jeden z pierwszych, czyli tłuszczu palmowym.
- To zdecydowanie najgorszy tłuszcz używany do produkcji żywności. Utwardzony tłuszcz palmowy to tłuszcz trans pozbawiony wartości odżywczych. Przyczynia się do podwyższenia stężenia złego cholesterolu i triglicerydów we krwi, a co za tym idzie wspomaga rozwój miażdżycy – ostrzega Ziemląg.
Utwardzony tłuszcz palmowy zmniejsza też wrażliwość komórek na insulinę, co prowadzi do insulinooporności i w konsekwencji do rozwoju cukrzycy typu II.
W tej kostce rosołowej znajdziemy też barwnik - karmel amoniakalny. Dietetyczka ostrzega, że spożywany w nadmiarze powoduje nadpobudliwość u dziecka i dorosłego, zaburzenia pracy układu pokarmowego, a w skrajnych przypadkach nawet choroby wątroby i żołądka.
Na następnym slajdzie sprawdzimy skład ekologicznej kostki rosołowej.
Zobacz też: WHO uznała glifosat za rakotwórczy składnik. Unikaj jak ognia