6 z 7Kostka bulionowa drobiowa Culineo
W składzie znów znajdziemy sól, tłuszcz palmowy, skrobię i wzmacniacze smaku. Na uwagę zasługuje fakt, że sól występuje tu pod dwoma postaciami. W składzie znajdziemy również dodatek soli morskiej.
Dietetyczka zwraca również uwagę na dodatki tłuszczu zwierzęcego (w tym wypadku kurzego) w kostkach rosołowych.
- Sproszkowane tłuszcze zwierzęce często powstają z odpadów produkcyjnych. Ich spożywanie to realne zagrożenie dla zdrowia. Podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi, a zatem przyczyniają się do rozwoju choroby wieńcowej.
Jedynym jasnym punktem w składach kostek rosołowych są suszone warzywa. Niestety, zajmują one ostatnie pozycje w składzie, więc ich pozytywna wartość jest znikoma.
- Biorąc pod uwagę skład kostek rosołowych, mogę jednoznacznie stwierdzić, że ten produkt powinien być wyeliminowany z codziennej diety. Nadmierne korzystanie z kostek rosołowych grozi poważnymi zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego - podsumowuje Jagoda Ziemoląg.
Sól, tłuszcz palmowy, glutaminian sodu, barwniki i sproszkowane tłuszcze zwierzęce nie mogą stanowić podstawy dobrego bulionu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Zakazane po czterdziestce. Te składniki należy omijać z daleka