Test kostek rosołowych. Sprawdzamy, co się w nich znajduje

Kostki rosołowe od lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród początkujących kucharzy. Są łatwe w użyciu i pozwalają zaoszczędzić czas podczas gotowania.

Wystarczy rozpuścić je w wodzie, dodać makaron albo ryż, ulubione warzywa i mamy zupę.

Niestety, używając kostek rosołowych wprowadzamy do naszego menu szereg szkodliwych substancji, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Razem z dietetyczką Jagodą Ziemoląg przeanalizowaliśmy ich skład.

Zobacz galerię.

Zobacz też: Pij codziennie na czczo. Organizm ci się odwdzięczy

Skład kostki rosołowej [123rf.com]Skład kostki rosołowej [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Sprawdzamy skład popularnych kostek rosołowych [123rf.com]

/ 5Rosół z kury Knorr

Skład kostki Rosół z Kury Knorr
Skład kostki Rosół z Kury Knorr © Rosół z kury Knorr - skład

Pierwszym składnikiem wymienionym na liście jest sól. Można się więc spodziewać, że to jej jest w produkcie najwięcej. Dzienna dawka soli jaką dostarczamy do organizmu nie powinna przekraczać 5 g.

- Zazwyczaj potrzebną dawkę soli dostarczamy wraz z pieczywem, masłem, serem, wędliną i innymi produktami. Stosując dodatkowo kostki rosołowe możemy być pewni, że ta dawka zostanie przekroczona - tłumaczy Ziemoląg.

Nadmierne spożycie soli może skutkować nadciśnieniem i upośledzeniem działania nerek.

Wart odnotowania jest również fakt, że drobiowa kostka rosołowa zawiera śladowe ilości tłuszczu kurzego (2 proc.) i ekstraktu mięsa kurzego (0,1 proc.).

W składzie zaraz po soli znajdziemy wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy.

O szkodliwości tych składników przeczytasz na następnym slajdzie.

/ 5Rosół z kury w kostkach Kucharek

Rosół z kury w kostkach Kucharek - skład
Rosół z kury w kostkach Kucharek - skład © Rosół z kury w kostkach Kucharek - skład

Kostka rosołowa firmy Kucharek również na pierwszym miejscu w składzie ma sól. Powinniśmy wziąć to pod uwagę, gdy będziemy dodatkowo solić zupę. Na drugim miejscu znajduje się tłuszcz palmowy, a potem wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy i 5'-rybonukleotydy disodowe.

- Glutaminian sodu to silny wzmacniacz smaku, który bardzo szybko uzależnia i powoduje, że konsument chętniej wybiera produkt z nim w składzie. Z punktu widzenia dietetyka to jeden z najbardziej szkodliwych dodatków do żywności.

Jest silnym alergenem, może powodować astmę, ból głowy przechodzący w migrenę - mówi dietetyczka.

Glutaminian sodu przyczynia się również do przybierania na wadze, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie.

Co ciekawe, w rosole z kury jest 1,5 proc. tłuszczu kurzego i 0,1 proc. suszonego mięsa z kury. Suszone warzywa stanowią zaledwie 2,4 proc.

Na następnym slajdzie dowiesz się więcej na temat tłuszczu palmowego powszechnie dodawanego do kostek rosołowych.

/ 5Kogutek rosół drobiowy Winiary

Rosół drobiowy Winiary
Rosół drobiowy Winiary © Kogutek rosół drobiowy Winiary - skład

Niespodzianką nie będzie fakt, że rosół drobiowy Winiary składa się w większości z soli, glutaminianu sodu, oleju palmowego i całkowicie utwardzonego tłuszczu palmowego. Dalej w składzie aromaty, cukier i barwniki. W porównaniu z poprzednimi kostkami, w rosole drobiowym Winiary znajdziemy aż 3 proc. tłuszczu drobiowego. Jeśli chodzi o suszone mięso z kury to jest go do 0,1 proc.

Skupmy się na kolejnym składniku wymienianym jako jeden z pierwszych, czyli tłuszczu palmowym.

- To zdecydowanie najgorszy tłuszcz używany do produkcji żywności. Utwardzony tłuszcz palmowy to tłuszcz trans pozbawiony wartości odżywczych. Przyczynia się do podwyższenia stężenia złego cholesterolu i triglicerydów we krwi, a co za tym idzie wspomaga rozwój miażdżycy – ostrzega Ziemląg.

Utwardzony tłuszcz palmowy zmniejsza też wrażliwość komórek na insulinę, co prowadzi do insulinooporności i w konsekwencji do rozwoju cukrzycy typu II.

W tej kostce rosołowej znajdziemy też barwnik - karmel amoniakalny. Dietetyczka ostrzega, że spożywany w nadmiarze powoduje nadpobudliwość u dziecka i dorosłego, zaburzenia pracy układu pokarmowego, a w skrajnych przypadkach nawet choroby wątroby i żołądka.

Na następnym slajdzie sprawdzimy skład ekologicznej kostki rosołowej.

/ 5Ekologiczna kostka rosołowa drobiowa NaturAvena

Ekologiczna kostka rosołowa drobiowa NaturAvena
Ekologiczna kostka rosołowa drobiowa NaturAvena © Ekologiczna kostka rosołowa drobiowa NaturAvena - skład

Ekologiczna kostka rosołowa drobiowa zawiera w swoim składzie mniej szkodliwych składników niż pozostałe tutaj prezentowane. Na pierwszym miejscu znajduje się sól morska. Zamiast tłuszczu palmowego jest masło shea. Dalej mamy skrobię kukurydzianą i cukier trzcinowy. Sproszkowane mięso z kurczaka stanowi 4,2 proc składu.

Mimo lepszego składu, również w tej kostce rosołowej znajdziemy dużo soli. Z uwagi na to, że sól jest obecna w praktycznie wszystkich produktach spożywczych, bardzo łatwo jest przekroczyć dzienne zapotrzebowanie.

Uwagę dietetyka zwrócił też dodatek skrobi kukurydzianej.

- Skrobia kukurydziana zwykle stosowana jest jako zagęszczacz. Zawiera minimalne ilości błonnika i witamin. Watro zwracać uwagę, czy skrobia wykorzystana w produkcie jest wolna od GMO - tłumaczy Ziemoląg.

Na kolejnym slajdzie poznamy skład kostki rosołowej pochodzącej z popularnego dyskontu.

/ 5Kostka bulionowa drobiowa Culineo

Obraz
© Kostka bulionowa drobiowa Culineo - skład

W składzie znów znajdziemy sól, tłuszcz palmowy, skrobię i wzmacniacze smaku. Na uwagę zasługuje fakt, że sól występuje tu pod dwoma postaciami. W składzie znajdziemy również dodatek soli morskiej.

Dietetyczka zwraca również uwagę na dodatki tłuszczu zwierzęcego (w tym wypadku kurzego) w kostkach rosołowych.

- Sproszkowane tłuszcze zwierzęce często powstają z odpadów produkcyjnych. Ich spożywanie to realne zagrożenie dla zdrowia. Podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi, a zatem przyczyniają się do rozwoju choroby wieńcowej.

Jedynym jasnym punktem w składach kostek rosołowych są suszone warzywa. Niestety, zajmują one ostatnie pozycje w składzie, więc ich pozytywna wartość jest znikoma.

- Biorąc pod uwagę skład kostek rosołowych, mogę jednoznacznie stwierdzić, że ten produkt powinien być wyeliminowany z codziennej diety. Nadmierne korzystanie z kostek rosołowych grozi poważnymi zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego - podsumowuje Jagoda Ziemoląg.

Sól, tłuszcz palmowy, glutaminian sodu, barwniki i sproszkowane tłuszcze zwierzęce nie mogą stanowić podstawy dobrego bulionu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka