Tłuszcze wielonienasycone (WIDEO)
Zdrowe tłuszcze są ważnym elementem diety
Zdrowa dieta powinna być urozmaicona, bogata w tłuszcze, węglowodany i białko. Warto przyjmować odpowiednią ilość produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe. Są materiałem budulcowym wszystkich komórek ciała. Należy zwracać uwagę, aby tłuszcze pochodziły z ekologicznych produktów.
Tłuszcze dzielą się na: nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone. Kwasu tłuszczowe nasycone występują w mięsie, produktach mlecznych; są źródłem „złego cholesterolu”, który powoduje choroby układu krążenia. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych sprzyja zachorowalności na raka i otyłości.
Źródłem tłuszczy wielonienasyconych są oleje tłoczone na zimno, które nie są poddawane obróbce termicznej; są to oleje roślinne, np. kukurydziany i słonecznikowy. W przeciwieństwie do kwasów nasyconych obniżają poziom cholesterolu. Jednak w trakcie gotowania ulegają szybkiemu jełczeniu. W wyniku utleniania powstają niezdrowe tłuszcze, które sprzyjają starzeniu się skóry.