Trwa ładowanie...

To dlatego poziom cukru we krwi szaleje. Nie każdy może sobie na to pozwolić

 Karolina Rozmus
20.09.2022 13:29
Niektóre warzywa mogą gwałtownie podnosić poziom glukozy we krwi
Niektóre warzywa mogą gwałtownie podnosić poziom glukozy we krwi (Getty Images)

Cukrzyca typu 2. wymaga od pacjentów zdyscyplinowania w kwestiach żywieniowych. Słodycze, białe pieczywo, makaron czy owoce zawierające węglowodany proste - mogą niebezpiecznie podnosić poziom glukozy we krwi chorego. A co z warzywami? Okazuje się, że nie wszystkie są w diecie cukrzyka pożądane.

spis treści

1. Dieta w leczeniu cukrzycy

W Polsce jest około trzech milionów osób ze zdiagnozowaną cukrzycą, wśród których niemal 90 proc. cierpi na cukrzycę typu 2. W jej przebiegu trzustka nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości insuliny bądź nie może efektywnie obniżać poziomu glukozy we krwi.

Cukrzyca typu 2. to choroba przewlekła, której leczenie opiera się na trzech filarach – farmakoterapii, odpowiedniej aktywności fizycznej i wreszcie odpowiednim postępowaniu dietetycznym.

Cukrzyca typu 2. staje się chorobą cywilizacyjną
Cukrzyca typu 2. staje się chorobą cywilizacyjną (Pixabay)
Zobacz film: "Produkty, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy"

Chorzy mają świadomość, że muszą unikać pokarmów, które powodują gwałtowne skoki cukru we krwi. Dlatego wystrzegają się węglowodanów prostych obecnych w słodyczach, gazowanych napojach, produktach mącznych czy bogatych we fruktozę, dojrzałych owoców, jak np. banany czy owoce kandyzowane i suszone.

Z kolei warzywa są niezwykle pożądanym elementem diety – nie tylko mają niski indeks glikemiczny, ale też dzięki błonnikowi zapobiegają podnoszeniu poziomu cukru we krwi. Czy na pewno? Okazuje się, że są takie warzywa, na które należy uważać.

2. Warzywa nie dla cukrzyków

Mowa o warzywach, które często pojawiają się w naszym menu, szczególnie jesienią, czyli o:

  • marchwi,
  • dyni,
  • ziemniakach,
  • burakach,
  • grochu,
  • korzeniu pietruszki,
  • kukurydzy.

Mają wysoką zawartość węglowodanów – dla przykładu gotowane ziemniaki w 100 g zawierają ponad 18 g węglowodanów, podczas gdy banany – ponad 23 g. Dla porównania jabłko zawiera 12 g, a ogórek – niespełna 3 g węglowodanów.

Niektóre z wymienionych warzyw mają też wysoki indeks glikemiczny (IG). To wskaźnik informujący, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. I tak np. pieczone ziemniaki mają IG 85, podczas gdy coca-cola – 58.

Jak informuje Diabetes.co.uk, spożywanie produktów o wysokim IG powiązane jest z jeszcze jednym skutkiem ubocznym.

"Ponadto, dla tych, którzy wytwarzają własną insulinę, żywność o wysokim IG może zmusić organizm do próby wytworzenia przypływu insuliny, aby przeciwdziałać szybko działającym węglowodanom, a częstą konsekwencją tego jest uczucie głodu w ciągu dwóch do trzech godzin (...)" - czytamy w raporcie.

Czy to znaczy, że warzywa skrobiowe o wysokim IG powinny zostać usunięte z diety chorego? Organizacja zaleca po prostu zachowanie ostrożności, a także włączenie do diety większej ilości warzyw i owoców z niskim indeksem, jak np. jagody, śliwki, kiwi i grejpfruty oraz sałata, brokuły, kapustę, kalafior i papryka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze