Trwa ładowanie...

To ostatni moment na zbiór. Bez tego nalewka straci smak

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
27.05.2022 14:33
Nalewka z głogu
Nalewka z głogu (wp.pl)

Owoce głogu są doskonałym składnikiem nalewek, herbat, soków czy galaretek. W ich składzie znaleźć możemy cenne witaminy i minerały takie jak witamina C, potas, magnez czy wapń. Jednak, jeśli chcemy przygotować nalewkę z głogu, to musimy pamiętać o ważnym składniku - maj i początek czerwca to ostatni moment na zbiór.

spis treści

1. Kiedy najlepiej zbierać głóg?

Owoce głogu są w kształcie kulistym. Ich skórka jest barwy ciemnoczerwonej. Jeśli chcemy przyrządzić nalewkę, musimy koniecznie zaopatrzyć się w kwiaty głogu. Zbiory kwiatów najlepiej zaplanować na początek kwitnienia tj. okres maja. Suszenie ich powinno odbywać się w temperaturze nie niższej niż czterdzieści stopni Celsjusza.

Owoce głogu najlepiej zbierać pod koniec września lub na początku października, kiedy są dojrzałe, ale nie nazbyt miękkie. Nie warto zwlekać ze zbiorami, ponieważ przegniłe lub nadmiernie dojrzałe owoce mogą stracić cenne właściwości prozdrowotne. Zebrany głóg trzymamy na świeżym powietrzu przez dwa, maksymalnie trzy dni, a następnie suszymy je w piekarniku ustawionym na czterdzieści stopni Celsjusza.

Dzięki temu prozdrowotna nalewka będzie słodsza, a ilość witaminy C znacząco wzrośnie.

Zobacz film: "Właściwości prozdrowotne jujuby pospolitej"

2. Właściwości prozdrowotne głogu

Owoce głogu zawierają szereg składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Obfitują w:

  • witaminę C – substancję, która pełni istotną rolę w profilaktyce nowotworów, wpływa pozytywnie na działanie układu immunologicznego, pobudza produkcję leukocytów, a także wspomaga proces regeneracji,
  • polifenole – silne związki antyoksydacyjne występujące w roślinach,
  • antyoksydanty – usuwają z organizmu ludzkiego wolne rodniki, przeciwdziałają rozwojowi takich chorób jak cukrzyca typu drugiego, artretyzm, zawał serca czy udar mózgu.
  • potas – związek, który wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wspiera działanie układu nerwowego oraz mięśniowego, wspiera funkcjonowanie gospodarki wodnej w organizmie,
  • magnez – pełni funkcję katalizatora przemian węglowodanowych, tłuszczowych oraz białkowych. Reguluje przewodzenie impulsów nerwowych, wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego, reguluje poziom takich substancji jak glukoza czy insulina.
  • wapń – jest materiałem budulcowym zębów oraz kości człowieka. Jest także niezbędnym aktywatorem enzymów. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, układu hormonalnego oraz układu mięśniowego.

Inne substancje zawarte w głogu to: cholina, taniny, acetylocholina, kwas głogowy, kwas oleinowy, pektyny, amygdalina, saponiny, antocyjanidyny.

3. Co można przyrządzić z owoców głogu?

Owoce głogu doskonale nadają się do przyrządzenia:

  • przetworów,
  • dżemów lub konfitur,
  • nalewek alkoholowych,
  • cukierków głogowych,
  • herbat,
  • galaretek,
  • soków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze