Trwa ładowanie...

Toksyczne, ale Polacy się zajadają. Konsekwencje mogą być tragiczne

Avatar placeholder
10.07.2023 16:28
Toksyczne produkty, których powinniśmy unikać. Mogą wywołać zatrucie pokarmowe, a nawet paraliż
Toksyczne produkty, których powinniśmy unikać. Mogą wywołać zatrucie pokarmowe, a nawet paraliż (Getty Images)

Niektóre produkty spożywcze powinny być przez nas omijane szerokim łukiem. Niestety, mimo to, często gościmy je na naszych stołach, nie zdając sobie sprawy z potencjalnych zagrożeń, które niosą za sobą. Wielu Polaków, być może nawet większość, nie jest świadoma poważnych konsekwencji, które mogą wyniknąć z ich spożycia.

spis treści

1. Zatrucie, paraliż, a nawet śmierć

Jednym z takich produktów, które mogą okazać się trujące, są pomidory. Wprawdzie są one zdrowe i smaczne, ale tylko wtedy, gdy są dojrzałe. Niedojrzałe, zielone pomidory zawierają bowiem tomatynę, alkaloid, który w dużych ilościach może prowadzić do zatruć pokarmowych. Objawy takiego zatrucia to między innymi mdłości, kolka, biegunka czy wymioty.

Innym produktem, który może zaszkodzić naszemu organizmowi jest rabarbar. W tym przypadku niebezpieczne jest spożywanie jego liści, które zawierają szkodliwy kwas szczawiowy. Bez obaw możemy natomiast spożywać łodygi rabarbaru, ale tylko w okresie od maja do czerwca.

Ciekawostką może być fakt, że pestki moreli zawierają amigdalinę. Ta substancja ma właściwości lecznicze, ale niestety podczas trawienia może przekształcić się w cyjanowodór, który jest toksyczny dla organizmu człowieka. Spożycie kilku nasion moreli nie powinno nam zaszkodzić, ale większe dawki mogą skutkować bólami głowy, biegunką czy wymiotami.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Tragiczne konsekwencje

Syrop z czarnego bzu jest znany ze swoich zalet. Zawiera witaminę A oraz C, działa przeciwbólowo, oczyszczająco i wzmacnia odporność organizmu. Jeżeli jednak taki syrop przyrządzony jest z niedojrzałego bzu, to może wywoływać wymioty, biegunkę, a także duszności.

W Japonii popularną rybą jest rozdymka tygrysia, którą wykorzystuje się do przygotowania fugu. Przygotowanie tego przysmaku jest tak skomplikowane, że kucharze uczą się tego nawet przez kilka lat! Wynika to z faktu, że rozdymka zawiera neurotoksynę. Jeżeli ktoś zje niewłaściwie przygotowane fugu, to może go spotkać ciężkie zatrucie, paraliż, a nawet śmierć.

Jeżeli mowa o rybach, to warto wspomnieć, że lepiej unikać miecznika. Ta ryba zawiera w sobie relatywnie dużo rtęci. Eksperci doradzają, by kobiety w wieku rozrodczym i dzieci wykluczali ten posiłek ze swojej diety.

Kolejnym produktem, który może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne, są krwiste steki. Specjaliści uważają, że każdy rodzaj mięsa jedynie po krótkiej obróbce cieplnej jest po prostu niebezpieczny.

Trująca może być również fasola czerwona. W tym produkcie można znaleźć niebezpieczną substancję o nazwie phytohaemagglutinin. By spożywanie tego warzywa było w pełni bezpieczne, trzeba je gotować przez co najmniej dziesięć minut. W innym przypadku mogą wystąpić zatrucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze