Tradycyjne polskie dania w wersji fit
Tradycyjne polskie dania to prawdziwe bomby kaloryczne. Schabowy (120 g) z ziemniakami z zasmażką (150 g) i surówką z kiszonej kapusty (120 g) to aż 630 kcal. Zupa pomidorowa ze śmietaną i ryżem (250 g) to 206 kcal. Dodajmy do tego jeszcze szarlotkę z cukrem pudrem (110 g – 319 kcal) i mamy typowy niedzielny obiad. Okazuje się, że podczas jednego posiłku zjadamy ok. 1155 kcal! To prawie tyle, ile wynosi połowa dziennego zapotrzebowania organizmu, a przecież pozostają jeszcze inne posiłki w ciągu dnia. Nie musimy jednak rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Wystarczy tylko, że je nieco odchudzimy.
Odchudzony schabowy
Podczas badań CBOS 69 proc. Polaków zadeklarowało, że je zdrowo, a kolejne 7 proc. stwierdziło, że nawet bardzo zdrowo. Tymczasem statystyczny obywatel naszego kraju zjada rocznie 42,5 kg wieprzowiny, najczęściej pod postacią schabowego. Dietetycy przestrzegają przed zbyt częstym spożywaniem tego mięsa. Jednak, jeżeli masz na nie ochotę, postaraj się przygotować je lekkostrawnie – wybierz najchudsze partie, najlepiej ze środkowej części schabu. Zamiast panierki, oprósz je ziołami lub posyp migdałami (jeżeli chcesz, możesz dodać odrobinę pełnoziarnistej mąki). Zamiast ziemniaków, przygotuj puree z kalafiora, a do surówki dodaj kiełki. Kaloryczność takiego zestawu to tylko 350 kcal.
Dietetyczna zupa
Polacy uwielbiają zupy. Rocznie jemy ich ok. 72 litrów. Chociaż wydają się być lekką, ale sycącą potrawą, są dosyć kaloryczne. Jeżeli zdecydujemy się na zupę ze śmietaną i ryżem (talerz 250 g), dostarczymy organizmowi 206 kcal. Podczas gdy łyżka wazowa odchudzonej pomidorowej bez dodatków ma zaledwie 29 kcal. Jak ugotować dietetyczną zupę? Zrezygnuj z gotowania jej na mięsie, w zamian wybierz warzywny wywar. Zupa na bulionie nabierze wyrazistego smaku, jeżeli dodasz do niej suszonych grzybów. Nie zabielaj jej śmietaną i zrezygnuj z zasmażek. Biały ryż czy makaron warto zastąpić brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem.
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą
Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsem, serem, na słodko… Ich rodzajów jest bardzo dużo. Gotowane i obsmażane pierogi z kapustą i grzybami (100 g) dostarczają organizmowi ok. 220 mało odżywczych kalorii. W zamian za to proponujemy drożdżowe pierogi z fetą i szpinakiem, które pieczemy w piekarniku. W jednym tak przygotowanym pierogu (40 g) znajdują się 34 kcal. Możemy je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedząc 100 gramów dietetycznych pierogów, zamiast ich tradycyjnej wersji, spożywamy 135 kcal mniej. Ponadto dostarczamy organizmowi cennych witamin i składników mineralnych.
Wegański bigos z kapusty pekińskiej z cieciorką
Bigos to smaczne polskie danie na bazie kapusty, z dodatkiem innych warzyw, grzybów i kawałków mięsa. Porcja bigosu (200 g) to 224 kcal, 20,8 g białka, 14,4 g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów i 2 g błonnika. Ale bigos można w prosty sposób odchudzić. Warto dodać do niego także ciecierzycę – która jest bogatym źródłem białka i błonnika. Jeżeli przygotujemy bigos z kapusty pekińskiej, warzyw i cieciorki, dostarczymy organizmowi zaledwie 120 kcal, w tym aż 26,7 g białka, 6,90 g węglowodanów, 9,79 g tłuszczu i 15 g błonnika. Taki bigos w wersji light możesz jeść bez obaw, że przytyjesz. Zawarte w ciecierzycy związki sprzyjają odchudzaniu oraz obniżają poziom tzw. złego cholesterolu.