Kalorie w truskawkach - właściwości, przygotowanie
Kalorie w truskawkach są znikome (28 kcal w 100 g produktu), dlatego jest to owoc bardzo często występujący w różnego rodzaju dietach. Truskawki można jeść na wiele sposobów i w różnej formie. Bez względu na to, czy truskawki są spożywane na surowo, w formie koktajlu czy dodatku do jogurtu, mają wiele właściwości zdrowotnych. Ciekawostką jest na pewno to, że truskawki nie są dziełem przyrody, a człowieka, ponieważ jest to krzyżówka dwóch gatunków poziomek.
1. Dietetyczne właściwości truskawek
Niska kaloryczność to jednak nie koniec zalet tych owoców. Truskawki mają dobroczynny wpływ na pracę serca. Jedząc truskawki w większych ilościach i w miarę regularnie można obniżyć poziom złego cholesterolu frakcji LDL, którego spożycie zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmów.
Truskawki to także blokada dla cukru, oczywiście pod warunkiem, że nie będą podawane z cukrem czy bitą śmietaną. Truskawki zawierają wapń, żelazo, sód, ale również cały zbiór witamin np. witamin z grupy B.
Truskawki mogą być składnikiem diety osób, które chorują na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także fruktozę, która nie stymuluje wydzielania insuliny.
Wiemy już, że kalorie w truskawkach są bardzo niewielkie. Duża zawartość wody czyni z nich bardzo zdrowy owoc. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, ponieważ nawet truskawki zjedzone w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić cukrzykowi.
Według naukowców truskawki zawierają białka, które mogą zapobiegać nie tylko cukrzycy, ale i większości chorób serca. Zostały również przeprowadzone badania, które udowodniły, że truskawki posiadają zdolności neutralizacji wolnych rodników. Stres oksydacyjny, który występuje u każdego z nas może powodować, że organizm staje się bardziej podatny na wszelkie choroby.
To też warto wiedzieć
Truskawki zawierają również pektyny, które pobudzają i wspomagają pracę jelit, a zawarte w nich kwasy organiczne regulują przemianę materii i oczywiście trawienie.
Truskawki są żółciopędne, dlatego idealnie stymulują działanie nie tylko woreczka żółciowego, ale też wątroby.
Kalorie w truskawkach mogą stanowić zachętę do umieszczenia owocu na liście zdrowych, ale i pożywnych. Inną zaletą jest to, że truskawki zawierają dużą ilość wody, więc są moczopędne. Zalecane są osobom, które mają problemy z nerkami i układem moczowy.
2. Jak przygotować truskawki do spożycia?
Truskawki nie powinny znajdować się długo w wodzie, dlatego należy je opłukać jedynie pod lekkim jej strumieniem. Na końcu należy również oderwać szypułki. Truskawki są bardzo delikatnym owocem, dlatego nie należy ich przechowywać zbyt długo, najlepiej zjeść je w krótkim czasie. Truskawki mogą być podawane na różne sposoby. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i gustów smakowych osoby, która je przygotowuje.
Zobacz też:
Oczywiście truskawki najlepiej smakują na surowo bez dodatków. W takiej postaci są najmniej kaloryczne. Mogą być one głównym składnikiem koktajlu, deseru z jogurtem naturalnym. Wówczas należy pamiętać, że kalorii w truskawkach będzie znacznie więcej, ze względu na dodane składniki.
Kalorie w truskawkach są niewielkie, ale należy pamiętać, że przy calym dobrodziejstwie tych owoców truskawki są dość silnymi alergenami - prowokują wydzielanie histaminy w organizmie. Po ich zjedzeniu może pojawić się pokrzywka, co jest oznaką, że wystąpiła reakcja uczuleniowa i nie powinniśmy ich spożywać.