Trwa ładowanie...

Trzustka je uwielbia. Zapobiegają cukrzycy i chronią przed rakiem

Avatar placeholder
16.02.2024 12:41
Włącz do diety, a trzustka będzie ci wdzięczna. Te produkty chronią przed uszkodzeniem
Włącz do diety, a trzustka będzie ci wdzięczna. Te produkty chronią przed uszkodzeniem (Geety Images)

Trzustka, choć jest niewielkim organem ważącym jedynie od 80 do 100 gramów, pełni w naszym organizmie niezwykle istotną rolę. Niestety, każda choroba trzustki może prowadzić do jej częściowej lub całkowitej dysfunkcji. Poprzez odpowiednią dietę można chronić ten organ przed uszkodzeniem.

spis treści

1. Produkty korzystne dla trzustki

1.1. Czosnek

Czosnek ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także pobudza procesy trawienne. Wspomaga pracę trzustki, przede wszystkim pomaga zmniejszać ilość cukru we krwi, dzięki czemu stymuluje trzustkę do zwiększenia produkcji insuliny.

Związki zawarte w czosnku mogą ograniczyć ryzyko raka trzustki. Dietetycy zalecają, by w ramach profilaktyki codziennie dodawać do jednego z posiłków dwa zmiażdżone ząbki czosnku.

Zobacz film: "Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników"

Jednak tu również istnieje zastrzeżenie: pacjenci cierpiący na przewlekłe zapalanie trzustki powinni wyeliminować z jadłospisu czosnek, m.in. ze względu na jego właściwości wzdymające.

1.2. Oregano

Oregano jest cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Badania na zwierzętach wykazały, że oregano może spowalniać działanie amylazy trzustkowej - enzymu trawiennego, który bierze udział w rozkładaniu substancji przyjmowanych wraz z pożywieniem do związków przyswajalnych przez nasz organizm. Oregano obniża również poziom cukru we krwi, dzięki czemu pomaga ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy.

1.3. Warzywa kapustne

Do warzyw kapustnych zaliczamy brokuły, brukselkę, kalafiora, jarmuż, kalarepę oraz oczywiście różne odmiany kapusty. Są one niskokaloryczne, ale jednocześnie bogate w wartości odżywcze.

Warto zauważyć, że te warzywa można spożywać, zanim pojawią się poważne problemy z trzustką. W przypadku choroby trzustki, zalecana jest dieta lekkostrawna, która wyklucza produkty wzdymające, takie jak kapusta.

1.4. Cytryna

Cytryna ma działanie antyseptyczne i korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Kwaśne produkty, takie jak cytryna czy kiwi, pobudzają produkcję enzymów trawiennych, co pozytywnie wpływa na pracę trzustki.

Jednak w tym przypadku też istnieje pewne zastrzeżenie: te produkty są wskazane, zanim pojawią się problemy z trzustką. W przypadku zapalenia trzustki, cytryna jest stanowczo zakazana, ze względu na wysokie stężenie kwasów, które pobudzają czynność wydzielniczą gruczołów trawiennych.

1.5. Mniszek lekarski

Spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspiera prawidłową pracę trzustki. Mniszek ułatwia trawienie poprzez pobudzanie produkcji soków pokarmowych, a także pomaga wypłukać toksyny z jelit. W jednym z badań wykazano korzystny wpływ ekstraktu z liści mniszka na zapalenie trzustki. Dzięki niemu udało się zmniejszyć obrzęk.

1.6. Tofu

Tofu jest doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu. To doskonała alternatywa dla mięsa wieprzowego - nadmiar tłuszczu może prowadzić do uszkodzenia trzustki. Tofu wspomaga regenerację przewodu pokarmowego i chroni trzustkę przed uszkodzeniami.

Tofu to jeden z produktów zalecanych również w diecie cierpiących na zapalenie trzustki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze