Tych produktów unikaj. Mogą doprowadzić do artretyzmu
Artretyzm dotyka średnio 4 proc. osób żyjących w krajach wysoko rozwiniętych. Zwykle pojawia się po 40. roku życia u mężczyzn i kobiet, które weszły w okres menopauzy. Może dotykać także osoby młodsze. Na stopień zaawansowania artretyzmu wpływa m.in. dieta. Jakich produktów unikać, aby nie doszło do zaostrzenia zapalenia stawów?
1. Objawy artretyzmu
Objawy artretyzmu są bardzo zbliżone do objawów zapalenia stawów. Samo zapalenie stawów może być także objawem artretyzmu. Aby zdiagnozować artretyzm, konieczne jest zbadanie poziomu kwasu moczowego. Jeśli parametry są za wysokie, oznacza to, że mamy do czynienia z artretyzmem. Do innych objawów artretyzmu zalicza się:
- silny i nagły ból stawów,
- gorączka,
- osłabienie,
- obrzęk i napięta skóra w okolicy stawów,
- zmiany w układzie moczowym np. zapalenie nerek,
- przewlekłe zapalenie stawów,
- guzki dnawe,
- spadek wagi,
- problemy z poruszaniem się.
2. Dieta wpływa na kondycję stawów. Czego unikać?
Spożywanie niektórych pokarmów i przypraw może zaostrzyć stan zapalny stawów. Dieta przy artretyzmie ma za zadanie obniżyć stężenie kwasu moczowego i zniwelować dokuczliwe objawy.
To, co należy wyeliminować z diety, to przede wszystkim:
- czerwone mięso,
- podroby,
- żywność wysokoprzetworzona,
- produkty z wysoką ilością konserwantów, w tym wędliny,
- alkohol,
- słodycze, ponieważ uwalniają w organizmie cytokiny i doprowadzają do stanu zapalnego,
- chipsy,
- białe pieczywo, które zawiera rafinowane węglowodany zaostrzające ból stawów.
W zapobieganiu rozwojowi niektórych bolesnych objawów może pomóc wprowadzenie ćwiczeń. Ważne, aby były sprofilowane pod możliwości i schorzenia konkretnego pacjenta. W tym celu najlepiej udać się do poradę do fizjoterapeuty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl