Tych ryb nie kładź na ruszt. Grillowanie im zaszkodzi

Choć ryby to zdrowsza alternatywa dla mięsa, to do grillowania nie zawsze się nadają. Niektórym gatunkom wybitnie to szkodzi. Których nie warto kłaść na ruszt?

Zakazane na grillu. Będą suche i się rozpadnąZakazane na grillu. Będą suche i się rozpadną
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tych ryb nie grilluj

Czerwone mięso to niekwestionowany król polskiego grilla. Chętnie wybieramy kiełbasę i karkówkę, zapominając o rybach. Tymczasem to nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa alternatywa.

Ryby to jeden z filarów diety śródziemnomorskiej, od lat uznawanej za najdrowszy model żywienia. Znajdziemy w nich kwasy omega 3, witaminę D, żelazo i selen.

Warto więc po nie sięgać jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie grillowym, który wcale nie musi oznaczać tłustego i ciężkiego jedzenia.

Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie

Do grillowania świetnie nadaje się łosoś
Do grillowania świetnie nadaje się łosoś © Getty Images

By dania z grilla faktycznie były udane, warto pamiętać o podstawowej zasadzie. Kluczowy jest produkt, a nie wszystkie ryby nadają się na grilla. Niektórym gatunkom taka obróbka wyjątkowo nie służy.

Nie najlepszym wyborem będą chude ryby, jak np. dorsz czy morszczuk. Pod wpływem wysokiej temperatury rozpadną się na kawałki. Takie ryby szybko też wysychają.

Pod tym względem zdecydowanie przegrywają z rybami o wyższej zawartości tłuszczu. Ich opiekane na grillu mięso będzie smaczne i soczyste. W tej roli doskonale sprawdzą się m.in. łosoś, pstrąg,
halibut, makrela czy sardynki
.

Jak grillować ryby?

Wybór odpowiedniej ryby to jednak nie wszystko. Nawet najlepszy gatunek może okazać się porażką, jeśli zapomnimy o bezpiecznym przechowywaniu mięsa, zanim wrzucimy je na ruszt.

Jeśli dopuścimy do rozwoju szkodliwych bakterii (np. o Listeria monocytogenes czy bakterii z rodzaju Salmonella), zamiast zdrowej przekąski zafundujemy sobie poważne problemy żołądkowe.

Warto pamiętać, że ryby łatwo ulegają zepsuciu. By uniknąć zatrucia, należy je więc przechowywać w temperaturze poniżej 4 stopni i trzymać w lodówce maksymalnie dwa dni (najlepiej zawinięte w folię spożywczą, z daleka od innych produktów).

Ponadto ryb nie powinno się trzymać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Po tym czasie nie nadają się już do wstawienia do lodówki i trzeba je od razu przyrządzić. Zanim się za to zabierzemy, pamiętajmy też o umyciu rąk.

Problemem mogą być także aminy heterecykliczne powstające podczas cieplnej obróbki żywności, np. podczas grillowania czy smażenia. By tego uniknąć, najlepiej obracać rybę na grillu mniej więcej co minutę. Gotowe do zjedzenia mięso powinno mieć co najmniej 63 stopnie Celsjusza (można to sprawdzić używając termometru spożywczego).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka