Ulubiona przyprawa Polaków. Zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego

Jak wykazali naukowcy z Yale School of Medicine, wysokie spożycie soli może aktywować mechanizm przyczyniający się do rozwoju poważnej choroby.

Często solisz potrawy? Przyspieszasz rozwój poważnej chorobyCzęsto solisz potrawy? Przyspieszasz rozwój poważnej choroby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Co powoduje stwardnienie rozsiane?

Stwardnienie rozsiane (SM), bo to o nim mowa, jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, która, jak ogłosili właśnie naukowcy, rozwija się w wyniku kumulacji różnych czynników: od środowiskowych i dietozależnych takich jak spożycie soli w diecie, aż po czynniki ryzyka genetycznego.

To właśnie czynnikom dietozależnym przyjrzeli się badacze z prestiżowej Yale School of Medicine, którzy wykazali, że wysoki poziom sodu (pochodzący z nadmiernego spożycia soli) prowadzi do reakcji bezpośrednio powiązanej z rozwojem stwardnienia rozsianego. Co więcej, wysoka podaż soli może także wpływać na rozwój innych chorób autoimmunologicznych.

- Wcześniej wykazaliśmy, że limfocyty T-regulatorowe są wadliwe u osób zapadających na choroby autoimmunologiczne, szczególnie stwardnienie rozsiane (SM), co sugeruje, że odgrywają one kluczową rolę w rozwoju tych chorób. W badaniu skupiamy się na mechanizmie leżącym u podstaw utraty regulacji immunologicznej w SM, łącząc czynniki środowiskowe i genetyczne - wyjaśnił główny autor badania Dr. Tomokazu Sumida w rozmowie z Medical News Today.

6 oznak, że jesz za dużo soli

SM nie jest jednak jedyną chorobą, z którą negatywnie związane jest wysokie spożycie soli. Naukowcy dawno wykazali już, że ten składnik diety bezpośrednio przyczynia się do zwiększenia ciśnienia tętniczego oraz do wyższego ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru.

Stwardnienie rozsiane. Pierwsze objawy

Do objawów, które mogą wskazywać na rozwój stwardnienia rozsianego należą m.in.:

  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia czucia w kończynach, twarzy czy tułowiu,
  • osłabienie mięśni,
  • zaburzenia widzenia.

Pierwsze objawy stwardnienia rozsianego najczęściej występują na wczesnym etapie dorosłości, ale mogą zachorować zarówno młodsi, jak i starsi dorośli (między 20. a 40. rokiem życia).

W Polsce żyje ok. 46 tys. chorych na stwardnienie rozsiane, a na całym świecie - nawet 2,8 mln. Obecne metody leczenia oferują pacjentom znaczące spowolnienie postępu choroby. Stwardnienie rozsiane jest jednak chorobą przewlekłą, a warunkiem skutecznej terapii hamującej rozwój schorzenia jest jak najwcześniejsza diagnoza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka