Trwa ładowanie...

Dr Berg je codziennie te sery. Wsparcie dla mózgu, hormonów i kości

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 11.02.2024 09:15
Ulubiony produkt dra Berga. Je go codziennie, nie martwiąc się tłuszczem
Ulubiony produkt dra Berga. Je go codziennie, nie martwiąc się tłuszczem (Getty Images, YouTube)

Fan diety ketogenicznej i postu przerywanego, bijący rekordy oglądalności w social mediach dr Eric Berg w jednym z nagrań wyjaśnia, że jego ulubionym produktem jest pewien szczególny rodzaj sera. To wsparcie dla mózgu, hormonów i kości.

spis treści

1. Najzdrowsze sery świata. Jedzą je długowieczni

Dr Eric Berg to autor dwóch książek: "7 zasad spalania tłuszczu" oraz "Wyczerpanie nadnerczy: Zrozumieć objawy". W social mediach nazywa siebie “adwokatem diety keto”. Na platformie YouTube ma ponad dwa miliony subskrybentów. W jednym z nagrań wyjaśnia, że codziennie je ser i powinien tak robić każdy z nas.

Zdaniem eksperta sery owcze i kozie zaliczają się do najzdrowszych
Zdaniem eksperta sery owcze i kozie zaliczają się do najzdrowszych (Pixabay)
Zobacz film: "Najgorsze rodzaje sera"

- To świetne źródło białka, probiotyków i ma niską zawartość laktozy - wyjaśnia w wideo.

Podkreśla, że takich właściwości nie posiadają sery wysokoprzetworzone, do których należy zaliczyć np. sery topione. Zdaniem dra Berga najzdrowsze są sery kozie i owcze. Takie jedzą najdłużej żyjący ludzie - przekonuje. Warto wiedzieć, że tego typu sery są szczególnie powszechne w basenie Morza Śródziemnego, skąd pochodzi od lat uznawana za najzdrowszy model żywienia na świecie dieta śródziemnomorska.

Mleko kozie i owcze zawiera cenne aminokwasy egzogenne: kozie kazeinę czy taurynę, owcze natomiast jest źródłem leucyny, lizyny i waliny. Dodatkowo żywiące się roślinnością kozy i owce wypasane w górach mają mleko bogate w cenne polifenole, korzystnie wpływające na ludzki organizm. Wreszcie sery owcze i kozie mogą stymulować biogenezę mitochondriów, jak przekonuje dr Berg.

2. Źródło białka i witamin, wsparcie dla mózgu oraz kości.

- Mleko krowie zawiera około czterech proc. laktozy, podczas gdy twaróg i ser mozzarella mają od jednego do czterech proc. laktozy. Ser kozi i owczy zawierają jedynie około 0,5 proc. laktozy - tłumaczy i dodaje: - Sery kozie i owcze mają wyższą zawartość białka, witaminy A, witaminy E, kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapnia niż sery z mleka krowiego.

W nagraniu, które umieścił na TikToku wyjaśnia, że sery są bogate w witaminy ADEK, a także szczególnie cenną witaminę B12. Jako że ser jest źródłem wapnia, dr Berg przekonuje, że regularne spożywanie nabiału wystarczy, by uniknąć niedoborów kluczowego dla kości pierwiastka.

Ekspert przekonuje, że organiczne, o minimalnym stopniu przetworzenia sery są też źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA, EPA, ALA i CLA. Ten ostatni, sprzężony kwas linolowy reguluje poziom glukozy we krwi i cholesterolu. Kwas alfa-linolenowy (ALA) czy kwas dokozaheksaenowy (DHA), są dobre dla mózgu i całego układu nerwowego, a także dla hormonów w ludzkim ciele.

Za najzdrowsze i najlepsze rodzaje serów dr Berg uznaje dojrzałe twarde sery, parmezan, mozzarellę, ser cheddar czy ser szwajcarski.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze