Trwa ładowanie...

Jeden z najzdrowszych serów. Bezpieczny nawet dla cukrzyków

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 26.06.2023 11:21
Wybieraj, jeśli masz wysoki cholesterol. Alternatywa dla twarogu
Wybieraj, jeśli masz wysoki cholesterol. Alternatywa dla twarogu (Getty Images)

Mleko kozie to idealny napój dla alergików, choć ser z niego produkowany jest jeszcze zdrowszy. Nie uczula, może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, nie zawiera białka mleka krowiego i nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia. Dlaczego ser kozi jest lepszy od twarogu z mleka krowiego?

spis treści

1. Właściwości sera koziego

Sery nie należą do lekkostrawnych ani niskokalorycznych produktów. 100 gramów twarogu koziego zawiera około 360 kalorii, podobnie jak ser żółty. Sugerowana dzienna porcja sera z mleka koziego to 28 gramów, co dostarcza organizmowi 103 kcal, 6 gramów białka i 6 gramów tłuszczów nasyconych oraz 8 gramów tłuszczu.

W składzie występuje jedynie minimalna ilość węglowodanów, ze względu na niską zawartość laktozy i szybkie oddzielenie serwatki.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Produkt ten stanowi cenne źródło witamin i mikroelementów niezwykle ważnych dla organizmu. Dzienna porcja sera uzupełnia 8 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 11 proc. na witaminę B2, 10 proc. na fosfor, 8 proc. na miedź oraz wapń i 3 proc. na żelazo.

Składniki te wspierają układ odpornościowy, mają pozytywny wpływ na stan skóry i paznokci, proces krzepnięcia krwi, kondycję kości i zębów oraz ogólne samopoczucie.

2. Ser kozi a twaróg z mleka krowiego

Ser kozi to źródło różnych gatunków bakterii probiotycznych niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. Produkt ten ma korzystniejszy wpływ na procesy trawienne w porównaniu do twarogu, mleka czy jogurtu.

Okazuje się również, że osoby na diecie odchudzającej powinny rozważyć zmianę nabiału na produkty z mleka krowiego. Mają one bowiem krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych, co przyspiesza ich trawienie, usuwanie z organizmu i tym samym istnieje mniejsze ryzyko, że odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej.

Ma to jednocześnie wpływ na szybsze dostarczenie energii i zaspokojenie głodu, co sprawia, że jemy mniejsze porcje i nie podjadamy między posiłkami. Ser kozi zawiera także o wiele mniej cholesterolu niż twaróg z mleka krowiego.

Ma na to wpływ rodzaj użytego mleka i sposób produkcji, a właściwie twardość sera. Wśród zalet warto wymienić również to, że produkt zawiera jedynie śladową ilość laktozy, więc nie grozi wystąpieniem objawów nietolerancji, takich jak nudności i wymioty, wzdęcia, biegunki i bóle brzucha.

Dodatkowo w twarogu z mleka koziego kazeina typu A1, czyli białko, które często wywołuje uczulenie i stany zapalne układu pokarmowego, występuje w znacznie mniejszym stężeniu niż w produktach z mleka krowiego.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze