Trwa ładowanie...

Unikasz? Niedobór tych 6 produktów grozi śmiercią

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 02.09.2023 14:57
6 najzdrowszych grup produktów. Oddalają widmo zawału serca i śmierci
6 najzdrowszych grup produktów. Oddalają widmo zawału serca i śmierci (Getty Images)

O tym, że dieta jest ściśle powiązana z naszym zdrowiem, nikogo nie trzeba przekonywać. Większość z nas również zdaje sobie sprawę z tego, po co warto sięgać, a czego w diecie lepiej unikać. Badaczom jednak udało się ustalić grupę sześciu produktów, których niedobór związany jest z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia i śmierci.

spis treści

1. Włącz natychmiast do diety

Naukowcy z McMaster University i Hamilton Health Sciences w kanadyjskim Population Research Health Institute chcieli się przekonać, które produkty powinny zyskać miano prawdziwych superfoods stojących na straży długiego życia. W tym celu wykorzystano dane z badania Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) i powtórzono je w pięciu niezależnych badaniach, w których wzięło udział łącznie 245 tys. osób z 80 krajów.

Z chorobami serca i większym ryzykiem zgonu powiązano m.in. brak ryb, warzyw i owoców w diecie
Z chorobami serca i większym ryzykiem zgonu powiązano m.in. brak ryb, warzyw i owoców w diecie (Pixabay)
Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska"

To pozwoliło badaczom wytypować sześć grup produktów, których niedobór w diecie jest skorelowany z wyższym ryzykiem chorób serca oraz zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Miano najzdrowszych dla serca i kluczowych dla długiego życia zyskały:

  • owoce,
  • warzywa,
  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • ryby,
  • pełnotłusty nabiał.

"Owoce w dwóch do trzech porcjach; warzywa w dwóch do trzech porcjach; orzechy w jednej porcji; i nabiał w dwóch porcjach. Wynik obejmuje również trzy do czterech tygodniowo porcji roślin strączkowych i dwie do trzech tygodniowo porcji ryb. Możliwe substytuty obejmują produkty pełnoziarniste w jednej porcji dziennie oraz nieprzetworzone czerwone mięso lub drób w jednej porcji dziennie" – doprecyzowują badacze w komunikacie prasowym.

2. "Nie" dla tłuszczów trans i cukru

"Dieta składająca się z większej ilości owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych, ryb i pełnotłustego nabiału wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelnością we wszystkich regionach świata, szczególnie w krajach o niższych dochodach, w których spożycie tej żywności jest niskie" – zwracają uwagę naukowcy na łamach "European Heart Journal".

Ich odkrycia są spójne z dziesiątkami badań na przestrzeni lat, które wskazują, że model diety bliski diecie śródziemnomorskiej należy do najzdrowszych spośród wszystkich. Antyoksydanty obecne w warzywach i owocach, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 obecne w orzechach czy rybach, wreszcie pełnowartościowe białko roślinne oraz zwierzęce są kluczowe dla zdrowia nie tylko w kontekście serca.

Zdaniem ekspertów taka dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości, chronić przed cukrzycą czy wreszcie zapobiegać nowotworom.

Z drugiej strony, współczesny model żywienia, jaki staje się w krajach zachodnich coraz bardziej powszechny, jest wysoce szkodliwy. Odpowiedzialne za to są nasycone kwasy tłuszczowe obecne w tłustym, przetworzonym czerwonym mięsie, a także tłuszcze trans, których źródłem jest żywność wysokoprzetworzona i tzw. cukry wolne, dodawane przez producentów żywności nie tylko do słodyczy czy napojów, ale także do produktów wytrawnych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze