Upragniona ulga dla jelit. Pij nawet codziennie
Maślanka to orzeźwiający napój, który nie tylko wzbogaca smak ulubionych wypieków, ale ma też wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety?
1. Zdrowotne właściwości maślanki
Maślanka jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, potas i witaminy z grupy B.
Ponadto, regularne spożywanie tego napoju dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę wapnia. W jednej szklance maślanki znajduje się aż 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Wapń jest kluczowym składnikiem naszych kości i zębów, a jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak osteoporoza, próchnica zębów, skurcze mięśni, a także złamania i deformacje kości.
Z kolei kwas mlekowy, który jest obecny w maślance, poprawia funkcjonowanie naszego układu immunologicznego, chroniąc przed sezonowymi infekcjami.
Bakterie kwasu mlekowego mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Pomagają utrzymać prawidłową perystaltykę jelit, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na zatrucia pokarmowe.
2. Kto powinien pić maślankę?
Maślanka jest szczególnie polecana dla osób cierpiących na wzdęcia, zgagę i nadkwasotę. Po zjedzeniu tłustych i ostrych dań, powinniśmy wypić szklankę maślanki, która złagodzi uczucie pieczenia i uchroni nas przed niestrawnością.
Regularne picie maślanki przyczynia się do poprawy wyglądu i kondycji naszej skóry. Substancje zawarte w tym napoju sprawiają, że cera staje się gładsza, lepiej nawilżona i rzadziej pojawiają się na niej zaskórniki oraz pryszcze.
Maślanka to również świetny dodatek do diety odchudzającej, ze względu na niską kaloryczność. Zamiast więc dodawać do naszego zdrowego koktajlu owocowego mleko krowie lub roślinne, warto zastąpić je maślanką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl