Mylnie uznane za zdrowe. "Tak naprawdę szkodzą"
Jedząc niektóre produkty, możemy wspierać zdrowie i funkcjonowanie organizmu, ale jak zwraca uwagę lekarka na Tik Toku, ze wszystkim trzeba uważać. Ekspertka wskazuje produkty, które uznane są za zdrowe, choć w rzeczywistości takie nie są. - Wiele osób o tym nie wie - mówi.
1. Przepis na cukrzycę
Dr Midge, a tak naprawdę dr Mijin Brown, dzieli się na Tik Toku produktami spożywczymi, które wielu z nas uznaje za zdrowe, choć w rzeczywistości to nieprawda, szczególnie gdy spojrzy się na ich zdolność do zwiększania poziomu cukru we krwi.
Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi może być efektem spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Trzustka wówczas reaguje i wydziela więcej insuliny, co przekłada się na wzrost apetytu, gdy jej poziom gwałtownie spadnie.
Powtarzanie tego schematu może doprowadzić do insulinooporności, a w konsekwencji do cukrzycy typu 2, która może uszkadzać kluczowe dla organizmu narządy jak serce i nerki.
Na przykładzie różnych chorób specjalistka wskazuje wspólny mianownik, jakim jest insulinooporność. Lekarka dodaje, że efektem tego problemu są inne zdrowotne kłopoty, na które już cierpi większość z nas.
2. Pięć "zdrowych" produktów, które mogą szkodzić
Sok owocowy to numer jeden na niezdrowej liście dr Midge. Ekspertka podkreśla, że niektóre soki owocowe mają w sobie niemal tyle cukru, co puszka gazowanego napoju.
Co więcej, ostrzega swoich obserwujących, że nawet niesłodzone alternatywy mogą mieć w sobie aż 26 g węglowodanów, a to wszystko przy małej zawartości błonnika, dlatego warto zawsze czytać etykiety.
Drugie miejsce w zestawieniu specjalistki zajmują owoce. Dr Mijin Brown podkreśla, że choć uznawane są za zdrowe, niektóre tak naprawdę nie mają w sobie już tylu cennych składników, jak wiele lat temu.
Ekspertka zaznacza, że mango, banany, ananasy i winogrona mają w sobie wiele cukru, dlatego należy traktować je jako deser, a nie zdrową przekąskę.
Mleko owsiane to w opinii lekarki bomba węglowodanów. Dr Midge zaznacza, że wiele z mlek owsianych dostępnych w sklepach, jest pełna konserwantów, zagęszczaczy i emulgatorów, z których żaden nie jest dobry dla zdrowia.
Owsianka to kolejny produkt na liście lekarki, który sama nazywa kontrowersyjnym. Ekspertka podkreśla, że rutynowa dieta zalecana diabetykom jako zdrowszą opcję, zawiera owsiankę. Dr Brown uważa, że wynika to z faktu, że zawiera błonnik.
I choć rzeczywiście jest w niego bogata, ma w sobie także sporo węglowodanów, a niektóre marki oferują produkty bogate w aromaty i cukier, o czym się nie mówi.
Zestawienie zamykają wafle ryżowe, czyli przekąska, którą stosuje wiele osób w trakcie odchudzania. Choć są niskokaloryczne, nie mają błonnika, ale za to sporo węglowodanów.
Ekspertka radzi, by w trosce o poziom cukru we krwi, sięgać po nie w towarzystwie dobrego źródła tłuszczów, jak masło orzechowe czy awokado.
@drmidge Healthier alternatives to some “healthy” foods. #insulinresistance #healthyfoods ♬ original sound - Dr. Midge MD FRCPC
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl