Jedz jak najczęściej. Cukier spada w pół godziny
Cukrzyca typu 2 to plaga XXI wieku. Tymczasem można jej zapobiec i zwalczać stosując zmiany w diecie. Kluczowy może być jedno warzywo.
1. Dieta pomaga w walce z cukrzycą
Naukowcy i lekarze na całym świecie alarmują, że liczba przypadków cukrzycy typu 2 stale rośnie, a ma być jeszcze gorzej.
Otyłość wraz z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi prowadzą do insulinooporności, a to często spotykane przyczyny rozwoju cukrzycy typu 2.
Dlatego jednym z kluczowych elementów profilaktyki tej groźnej choroby jest dieta. Zmiany żywieniowe pomogą także osobom, które już z nią walczą.
Co konkretnie można zmienić w diecie, by obniżyć poziom glukozy we krwi?
Wskazówką mogą być badania dotyczące jednego warzywa. Chodzi o okrę (znaną także jako piżmian jadalny lub ketmia). Należy ona do tej samej rodziny co bawełna i hibiskus, choć jej wygląd przypomina zielony, prążkowany strąk papryki.
2. Okra obniża cukier
Okra jest powszechna w Azji i Afryce, a w naszym kraju mniej znany, choć można ją znaleźć w supermarketach.
Ketmia jest bardzo uniwersalna w przygotowaniu, można ją jeść na surowo, piec, gotować lub smażyć. Ponadto jest niskokaloryczna i składa się w około 90 proc. z wody, jednocześnie dostarczając dużo białka i błonnika.
Co więcej, jest źródłem kwasu foliowego i antyoksydantów. Jest również bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Badania na zwierzętach prowadzone przez naukowców z Indii dowiodły, że ok. 25-50 mg/kg soku z okry może zredukować poziom cukru we krwi w ciągu 30 minut, działając na podobnej zasadzie co leki przeciwcukrzycowe.
Inne badania wskazują dodatkowo, że nie tylko sok, ale też jedzenie warzywa w całości wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi.
Zauważono również, że rutynowe spożywanie okry może obniżyć także poziom cholesterolu, co sugeruje, że okra może być także skuteczna w kontekście prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl