6 z 7Wady jedzenia w puszcze - konserwanty
W puszkowanym jedzeniu nierzadko stosowane są też konserwanty, sztuczne barwniki i emulgatory.
Puszkowane jedzenie zawiera zwykle dużo soli, a także azotyn sodu, który podkręca smak i aromat jedzenia. Spożywany w nadmiernych ilościach powoduje zatrucie, bóle i zawroty głowy. Może mieć też właściwości rakotwórcze.
W składach konserw, szczególnie tych mięsnych, znajdziemy również: skrobię modyfikowaną, białko sojowe, gumę guar, trifosforany i difosforan disodowy.
Mimo kilku zalet puszkowanej żywności, lepiej z niej zrezygnować i wybierać takie produkty, które mają krótki skład, są świeże i dobrej jakości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Jedz na śniadanie. Rozbija złogi tłuszczu, podkręca pracę jelit