Trwa ładowanie...

Warto suplementować właśnie teraz. Taka dawka jest najkorzystniejsza

Avatar placeholder
Katarzyna Polczyk 12.09.2024 23:49
5 faktów na temat witaminy C, które warto poznać
5 faktów na temat witaminy C, które warto poznać (Getty Images)

Witamina C to nasz sprzymierzeniec w dbaniu o wysoką odporność. Większość z nas wie, że w przypadku dostarczania organizmowi witaminy C przeziębienia zdarzają się wyraźnie rzadziej, a jeśli już nawet nas dopadną (układ odpornościowi musi od czasu do czasu się „zaktualizować”), to trwają zazwyczaj krócej i ich przebieg jest łagodniejszy.

spis treści

1. Człowiek nie wytwarza samodzielnie witaminy C

To właśnie m.in. człowiekowi, małpom i świnkom morskim mutacja genowa, do jakiej doszło dawno, dawno temu, odebrała zdolność syntetyzowania witaminy C. Większość organizmów żywych jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwas askorbinowy. Człowiek niestety nie. Stąd też musimy dostarczać organizmowi witaminę C z zewnątrz – wraz z pokarmem lub /oraz w formie suplementacji.

Do bogatych źródeł witaminy C zaliczamy m.in. czarną porzeczkę, która w 100 gramach ma aż 183 mg witaminy C. Kwasu askorbinowego dostarczą nam również:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • natka pietruszki (178 mg witaminy C na 100 g produktu),

  • czerwona papryka (144 mg witaminy C na 100 g produktu),

  • brukselka (94 mg witaminy C na 100 g produktu),

  • kalafior (69 mg witaminy C na 100 g produktu),

  • szpinak (68 mg witaminy C na 100 g produktu),

  • a także truskawki, pomidory czy cytrusy.

2. Spektrum działania witaminy C jest bardzo szerokie

Większość nas kojarzy witaminę C z dbaniem o odporność czy leczeniem infekcji. Niektórzy wspomną zapewne także o roli witaminy C w zapobieganiu szkorbutowi. Jednak jak wskazują liczne badania, działanie witaminy C jest o wiele bardziej zróżnicowane i szerokie.

Jeśli chcemy mieć mocne ścięgna, wiązadła i kości, trwałe ściany naczyń krwionośnych i gładką, jędrną skórę, powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość witaminy C w diecie, bowiem ta jest niezbędna do syntezy kolagenu.

W odpowiednim stężeniu witamina C będzie wykazywała działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. To protektor wielu procesów przemiany materii oraz substancji biologicznych, w tym witamin A, E, B1 i B2.

Witamina C wspiera przyswajanie żelaza, wzrost i gojenie ran, stymuluje produkcję białych krwinek (te oczywiście są ważne dla ochrony immunologicznej). To także idealna substancja na dzisiejsze czasy, bowiem udowodniono, że kwas askorbinowy pomaga w ograniczaniu skutków stresu.

3. Chroniczny niedobór witaminy C

Jeśli pijemy alkohol i/lub palimy papierosy, jesteśmy w grupie osób szczególnie narażonych na niedobory w zakresie witaminy C. Ta bowiem jest „zużywana” przez organizm w walce z wolnymi rodnikami i tym samym w ochronie przeciwko toksynom, jakie przyjmujemy lub jakie powstają podczas spożywania alkoholu i palenia papierosów.

Kwas askorbinowy pozwala zneutralizować takie substancje toksyczne, jak aldehydy octowe, czy węglowodany policykliczne. Warto pamiętać, że jeden papieros to konieczność „zużycia” przez organizm ok. 25 mg witaminy C!

4. Witamina wrażliwa na działanie tlenu, światła i wysokich temperatur

W związku z tym, że witamina C jest wysoce wrażliwa na działanie światła, tlenu oraz wysokich temperatur, bardzo często, mimo że w diecie mamy jej całkiem sporo, znaczna jej ilość nie zostaje przez organizm przyswojona. Potrzeby organizmu w tym zakresie mogą zostać niezaspokojone m.in. przez niewłaściwą obróbkę termiczną produktów żywnościowych, czy niewłaściwe ich przechowywanie.

Dobrym sposobem będzie na pewno spożywanie owoców i warzyw bogatych w witaminę C na surowo. Co więcej, najlepiej, aby to były produkty organiczne, bio i… prosto z pola, ogródka lub sadu. Niestety sprostanie takim wymaganiom może okazać się nieco karkołomne, dlatego też pomocnym rozwiązaniem na zaspokojenie potrzeb organizmu w zakresie podaży witaminy C jest suplementacja.

Warto wiedzieć, że produkty witaminowe zawierające kwas askorbinowy mogą być zanieczyszczone m.in. ołowiem, kadmem czy rtęcią. Stąd też wybierajmy suplementy dobrej jakości i dostarczane przez sprawdzonych producentów.

5. Średnie spożycie witaminy C gwarantujące korzyści

Przyjmuje się, że dzienne spożycie witaminy C w ilości od 500 do 1500 mg wykazuje właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, że dawki te mogą zostać doraźnie podniesione do zdecydowanie większych, jednak interwencyjnie pod okiem specjalisty.

Wysokie ilości suplementowanej witaminy C stosunkowo szybko doprowadzają do nasycenia organizmu. Nadwyżka zostaje wydalona, choć badania dowodzą, że i z nadwyżkami organizm świetnie sobie radzi, szybko przerabiając większe ilości witaminy C. Stąd też konieczne jest stałe dostarczanie witaminy C. Co istotne – najlepiej w dawkach podzielonych.

Dlaczego? Otóż każda witamina rozpuszczalna w wodzie, w tym witamina C, ma określony czas połowicznego rozpadu (tutaj trzy godziny). Oznacza to, że przyjmując jednorazowo 1000 mg witaminy C, po trzech godzinach pozostaje w organizmie tylko połowa przyjętej dawki. To samo się dzieje po upływie kolejnych trzech godzin itd. Dlatego większy sens wydaje się mieć przyjmowanie witamin rozpuszczalnych w wodzie w dawkach podzielonych, a nie raz dziennie w większej ilości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze