2 z 7Bakłażany
Bakłażany mają piękny apetyczny kolor, niewiele kalorii, dużo witamin i minerałów. Słowem – same zalety.
To warzywo o właściwościach odchudzajacych - w 90 proc. składa się z wody. Ich atuty to wysoka zawartość błonnika, która sprzyja zdrowemu trawieniu. Potas i magnez zapobiegają nieprzyjemnym skurczom mięśni i uczuciu zmęczenia. Witaminy A, B i C gwarantują urodę, poprawiają stan skóry, a także korzystanie działają na uład odpornościowy
Zauważono również pozytywny wpływ bakłażanów, jeśli chodzi o przeciwdziałanie nowotworom. Zawierają nasuninę, która wraz z kwasem chlorogenowym nie tylko chroni, ale także walczy z chorobą nowotworową (tu przede wszystkim rak skóry, jelita grubego i okrężnicy).
Korzyści z jedzenia tych owoców odczuje także układ krwionośny. Bakłażan to bogactwo błonnika, który zatrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu obniża się jego poziom.
Dlatego warto, aby podawać go w towarzystwie tłustego mięsa - zneutralizuje jego szkodliwe działanie i ochroni przed gromadzeniem się cholesterolu i powstawaniem blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Co ciekawe, niektórzy uważają bakłażany za afrodyzjak, nazywając je ”gruszką miłości”.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Naturalne afrodyzjaki