Warzywa i owoce, które warto jeść we wrześniu
Jesień to czas dojrzewania owoców. To idealny moment na robienie przetworów, którymi będziemy delektować się w czasie zimowych miesięcy.
To również ważna chwila, aby odpowiednio wzmocnić organizm przed okresem wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe.
W tym celu warto sięgnąć po zdrowe superfoods. Natura wie, co robi, pozwalając nam właśnie jesienią zajadać się owocami i warzywami pełnymi witamin.
ORAC - to wskaźnik, który określa zdolność przeciwutleniającą pokarmów. ORAC został opracowany przez Instytut ds. Procesu Starzenia (National Institute on Aging) w amerykańskich laboratoriach National Institutes of Health (NIH). Im wyższy ORAC pokarmów, tym mają większą zdolność przeciwutleniającą. Produkty naszpikowane antyoksydantami zapobiegają starzeniu się organizmu i chronią przed chorobami (także nowotworowymi). Owoce i warzywa, które tu znjadziecie mają jeden z najwyższych wskaźników ORAC.
Obejrzyj naszą galerię i sprawdź, co warto jeść we wrześniu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Owoce i warzywa leczą z depresji?