Warzywa i owoce, które warto jeść we wrześniu

Jesień to czas dojrzewania owoców. To idealny moment na robienie przetworów, którymi będziemy delektować się w czasie zimowych miesięcy.

To również ważna chwila, aby odpowiednio wzmocnić organizm przed okresem wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe.

W tym celu warto sięgnąć po zdrowe superfoods. Natura wie, co robi, pozwalając nam właśnie jesienią zajadać się owocami i warzywami pełnymi witamin.

ORAC - to wskaźnik, który określa zdolność przeciwutleniającą pokarmów. ORAC został opracowany przez Instytut ds. Procesu Starzenia (National Institute on Aging) w amerykańskich laboratoriach National Institutes of Health (NIH). Im wyższy ORAC pokarmów, tym mają większą zdolność przeciwutleniającą. Produkty naszpikowane antyoksydantami zapobiegają starzeniu się organizmu i chronią przed chorobami (także nowotworowymi). Owoce i warzywa, które tu znjadziecie mają jeden z najwyższych wskaźników ORAC.

Obejrzyj naszą galerię i sprawdź, co warto jeść we wrześniu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Owoce i warzywa leczą z depresji?

Jedzenie owoców i warzyw wpływa na odporność Jedzenie owoców i warzyw wpływa na odporność
Źródło zdjęć: © 123rf.com Jesienią warto sięgnąć po dojrzałe owoce i warzywa

/ 5Bakłażany

Bakłażany mają piękny apetyczny kolor, niewiele kalorii, dużo witamin i minerałów. Słowem – same zalety.

To warzywo o właściwościach odchudzajacych - w 90 proc. składa się z wody. Ich atuty to wysoka zawartość błonnika, która sprzyja zdrowemu trawieniu. Potas i magnez zapobiegają nieprzyjemnym skurczom mięśni i uczuciu zmęczenia. Witaminy A, B i C gwarantują urodę, poprawiają stan skóry, a także korzystanie działają na uład odpornościowy

Zauważono również pozytywny wpływ bakłażanów, jeśli chodzi o przeciwdziałanie nowotworom. Zawierają nasuninę, która wraz z kwasem chlorogenowym nie tylko chroni, ale także walczy z chorobą nowotworową (tu przede wszystkim rak skóry, jelita grubego i okrężnicy).

Korzyści z jedzenia tych owoców odczuje także układ krwionośny. Bakłażan to bogactwo błonnika, który zatrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu obniża się jego poziom.

Dlatego warto, aby podawać go w towarzystwie tłustego mięsa - zneutralizuje jego szkodliwe działanie i ochroni przed gromadzeniem się cholesterolu i powstawaniem blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Co ciekawe, niektórzy uważają bakłażany za afrodyzjak, nazywając je ”gruszką miłości”.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Buraki

Buraki to jedne z najczęściej uprawianych w Polsce warzyw. Doskonale działają w profilaktyce anemii, nadciśnienia, a nawet depresji.

Jako źródło kwasu foliowego, są istotne dla kobiet ciężarnych, gdyż jest to składnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u nienarodzonego dziecka.

Buraki poprawiają odporność, odkwaszają i odtruwają z toksyn.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Cukinia

Cukinia to wyjątkowo smaczne warzywo. Istnieje mnóstwo przepisów, jak ją wykorzystać.

Cukinia dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Znajdują się w niej:

Wzmacniająco działa na cały organizm, pozytywnie wpływa na odporność i procesy trawienne.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Jabłka

Jedzenie jabłek jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi witaminy C.

Ponadto zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na trawienie. Jabłka mają niewiele kalorii, ale znakomicie wypełniają żołądek. Dzięki temu, jedząc jabłka jako smaczną i zdrową przekąskę, można również zapewnić sobie zgrabną i szczupłą sylwetkę.

Flawonoidy zawarte w jabłkach mają udowodnione działanie antyrakowe.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Żurawina

Żurawina powinna być przez cały rok obecna w diecie osób, które mają skłonność do stanów zapalnych w obrębie układu moczowego. Można ją zbierać przez całą jesień, nawet po przymrozkach (przemrożenie pozbawia je cierpkości).

U mężczyzn korzystnie działa na problemy z prostatą. Ponadto zawarte w żurawinie flawonoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości tych smacznych owoców są ich kolejnym atutem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka