Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal
1 z 5Sałatka z koprem włoskim, czerwoną cebulką, grapefruitem i serem pleśniowym
Jeśli masz wrażenie, że w kwestii sałatek nie ma już oryginalnych pomysłów, to wypróbuj tę opcję, która zawiera tylko 171 kalorii na porcję. Subtelny anyżowy smak kopru świetnie współgra z pikantną czerwoną cebulką, cytrusowym aromatem grejpfruta i ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego.
Składniki:
- duża czerwona cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki,
- 3 małe główki kopru włoskiego,
- 2 różowe grejpfruty pokrojone na kawałki,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1,5 łyżki octu malinowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,
- 115 gramów niebieskiego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę,
- kawałki orzechów włoskich (opcjonalnie).
Zarówno cebulę, jak i koper należy posiekać i umieścić w dużej misce, dodać kawałki grejpfruta. Musztardę połączyć z oliwą i octem malinowym. Na koniec dodać kawałki sera i opcjonalnie kawałki orzechów włoskich.