Trwa ładowanie...

Wciąż niedoceniane. Jedz, a jelita i mózg ci podziękują

Avatar placeholder
19.10.2023 20:44
Uważane za tuczące i niezdrowe. Nic bardziej mylnego, bo oferują szereg korzyści zdrowotnych
Uważane za tuczące i niezdrowe. Nic bardziej mylnego, bo oferują szereg korzyści zdrowotnych (Getty Images)

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wiele osób mylnie uważa, że jest to bezwartościowy i tuczący produkt spożywczy. Co jednak warto wiedzieć o ziemniakach? Najlepiej sięgać po te gotowane.

spis treści

1. Tuczące i niezdrowe? To mit

Wbrew powszechnemu przekonaniu ziemniaki wcale nie sprzyjają przybieraniu na wadze i nie są pozbawione składników odżywczych. W rzeczywistości są doskonałym uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety.

Ziemniaki to bogate źródło skrobi, będącej paliwem dla komórek i niemal w 75 proc. składają się z wody, co czyni je niskokalorycznym produktem. Warto wiedzieć, że młode ziemniaki zawierają mniej skrobi, a tym samym są mniej kaloryczne.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Najbardziej tuczące są dodatki, które trafiają do ziemniaków - masło, sosy, czy okrasa. W 100 gramach gotowanych ziemniaków bez żadnych dodatków znajduje się zaledwie 75 kcal, więc mogą być spożywane przez osoby dbające o linię.

Gotowane ziemniaki okazują się bardzo zdrowe. Ze względu na niską zawartość białka, warto je łączyć z produktami obfitującymi w ten składnik - mowa tutaj o chudym mięsie i rybach. Przygotowanie takiego posiłku nie powinno sprawić trudności.

2. Właściwości gotowanych ziemniaków

Gotowane ziemniaki oferują szereg korzyści zdrowotnych. Są dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy C i B6, potasu i błonnika pokarmowego. Ponadto zapewniają uczucie sytości.

Ziemniaki są jednym z najlepszych źródeł potasu w diecie. Minerał odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi, utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów oraz równoważeniu płynów ustrojowych.

Witamina C zawarta w ziemniakach jest przeciwutleniaczem wspierającym układ odpornościowy, pomaga organizmowi wchłaniać żelazo, przyspiesza gojenie ran oraz korzystnie wpływa na cerę.

Z kolei witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwas foliowy dba także o prawidłowe działanie narządów i zapobiega rozwojowi nowotworów układu pokarmowego.

3. Doskonałe dla dbających o linię

Zawarta w ziemniakach skrobia oporna działa jak prebiotyk. Wspiera rozwój pożytecznych bakterii jelitowych i poprawia zdrowie układu trawiennego. Ziemniaki są także niezwykle sycące.

Chociaż gotowane ziemniaki mają wiele zalet zdrowotnych, warto zauważyć, że ich wysoki indeks glikemiczny może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 lub z insulinooporność powinny unikać ich nadmiaru.

Nie należy spożywać ziemniaków, które kiełkują lub mają zielony nalot. Taki wygląd oznacza większe ilości solaniny, substancji, która może być szkodliwa i wywołać nudności, wymioty, a nawet prowadzić do zatrucia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze