Trwa ładowanie...

Wcześniej zaliczana do używek. Może chronić przed udarem, cukrzycą, a nawet rakiem

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 13.03.2024 08:46
Pij 2-3 filiżanki dziennie. Kocha ją serce, mózg i nerki
Pij 2-3 filiżanki dziennie. Kocha ją serce, mózg i nerki (Getty Images)

Uzależnia, podnosi ciśnienie i może sprzyjać zawałom: takie mity do niedawna powtarzano o kawie. Dziś wiemy, że może stanowić element zdrowej diety. Badania bez żadnych wątpliwości dowodzą, że chroni serce, mózg i nerki, zapobiega cukrzycy i udarowi, a nawet niektórym nowotworom.

spis treści

1. Ile filiżanek kawy można dziennie wypić?

"No więc, czy kawa jest zdrowa?" - zadaje pytanie we wpisie opublikowanym w serwisie X dr Bartosz Fiałek, specjalista reumatologii i popularyzator wiedzy medycznej.

"Wcześniej uznawano ją przede wszystkim za używkę, jednak w 2016 roku została włączona do piramidy żywności ze względu na jej prozdrowotne efekty" - zwraca uwagę.

Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

Najnowsza piramida żywienia, opublikowana kilka lat temu przez Instytut Żywności i Żywienia rzeczywiście znalazła miejsce na zioła jako zastępstwo dla soli, oraz kawę - dwa dodatki w diecie, których wcześniej nie było.

Jak kawa wpływa na zdrowie?
Jak kawa wpływa na zdrowie? (Getty Images)

"Życie nie jest czarno-białe, stąd w przypadku niektórych osób kawa może być niebezpieczna, jednak mając na uwadze powyższe badania naukowe, należy jednoznacznie uznać, iż dla większości populacji kawa w liczbie 2-3 filiżanek na dobę przynosi wiele korzystnych dla zdrowia efektów. Smacznego" - pisze dr Fiałek.

2. Kawa. Kocha ją serce, mózg i nerki

Badania, o których reumatolog wspomina, wskazują, że kawa ma szerokie spektrum oddziaływania na organizm. Na łamach "Discover" Frank Hu z Uniwersytetu Harvarda dowiódł, że trzy do pięciu filiżanek kawy dziennie mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i choroby Parkinsona czy zaburzeń depresyjnych.

Udało się ustalić także, że mała czarna może zapobiegać rozwojowi raka endometrium i wątroby. Z kolei badanie w "Circulation" skupiło się na działaniu przeciwcukrzycowym kawy, dowodząc, że regularne spożywanie napoju i to już zaledwie jednej filiżanki dziennie może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 nawet o sześć procent.

Uważa się, że właściwości prozdrowotne kawy mają związek z licznymi związkami aktywnymi, tj. kwas chlorogenowy, który jest antyoksydantem, czy kwas kawowy i chinowy, które wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także antynowotworowe.

Dr Fiałek powołuje się na kolejne badania. Jedno z nich, które ukazało się w "Kidney International Reports", wskazuje również, że kawosze mają o 11 proc. niższe ryzyko wystąpienia ostrej niewydolności nerek w porównaniu z osobami, które kawy nie pijają.

W jaki sposób kawa może jeszcze sprzyjać zdrowiu? Dr Fiałek zwraca uwagę, że mała czarna może:

  • zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu,
  • obniżać ryzyko wystąpienia otępienia,
  • zmniejszać ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżać ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny nawet o 12 proc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze