3 z 7Warka radler cytrynowa
Tutaj również na drugim i trzecim miejscu w składzie występuje cukier pod postacią syropu fruktozowego i słodu jęczmiennego.
- Na plus można zaliczyć obecność w składzie soku cytrynowego i pomarańczowego. Co prawda jest to sok zagęszczony, a więc taki, który zawiera więcej cukru niż sok świeżo wyciśnięty. To jednak lepsza opcja niż dodanie samego kwasku cytrynowego, który nadaje smak piwom - mówi Jarzynka-Jendrzejewska.
Dietetyczka zwróciła uwagę na dodatek gumy arabskiej jako stabilizatora. Guma arabska jest produktem wytwarzanym syntetycznie, a jej nadmiar w diecie może powodować wzdęcia.
- Jak pokazują przykłady innych piw, ten składnik jest zbędny i ja bym go nie dodawała.
Warka cytrynowa jest też najbardziej kaloryczna z omawianych piw. W butelce jest 195 kcal.
Zobacz też: Wczesne objawy demencji naczyniowej, które powinien znać każdy