Zakażą ich sprzedaży? Mają działanie rakotwórcze i mutagenne

Naukowcy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego pod lupę wzięli marshamallows, a po polsku - pianki. To kultowy, ale przy tym wyjątkowo słodki przysmak z krajów anglosaskich i obowiązkowy punkt programu kanadyjskich czy amerykańskich harcerzy podczas ogniska. Badacze dowiedli, że pieczone pianki mają działanie rakotwórcze i mutagenne.

Kultowy amerykański przysmak. Badacze dowiedli, że jest rakotwórczyKultowy amerykański przysmak. Badacze dowiedli, że jest rakotwórczy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Rakotwórcze marshmallows

W Katedrze i Zakładzie Chemii, Wydziału Nauk Medycznych w Zabrzu, Śląskiego Uniwersytetu w Katowicach od kilku lat prowadzone są badania nad szkodliwością grillowanych produktów spożywczych. Ich celem jest identyfikacja i oznaczanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w grillowanych piankach typu "marshmallows", a także ocena świadomości dzieci i młodzieży na temat ich wpływu na organizm.

Wyniki - uzyskane przez lekarza Macieja Maciejczyka, pod kierunkiem prof. dr hab. n. med. i nauk o zdrowiu Krystyny Tyrpień-Golder i dr hab. Beaty Janoszki - zostały zaprezentowane na XIII Polskiej Konferencji Chromatograficznej w Katowicach, której SUM był współorganizatorem.

"Niestety, podczas ogrzewania wielu produktów spożywczych, w tym pianek, powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i ich heterocykliczne pochodne. Związki te tworzą się w wyniku pirolizy, a następnie pirosyntezy składników pianek, takich jak cukry, aminokwasy, barwniki oraz przy udziale wolnych rodników" – przekazała w informacji prasowej prof. Krystyna Tyrpień–Golder.

Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie

Polscy naukowcy wskazują, że pieczone pianki są szkodliwe
Polscy naukowcy wskazują, że pieczone pianki są szkodliwe © Getty Images

Działanie cytotoksyczne wyizolowanych ekstraktów z grillowanych pianek zostało potwierdzone badaniami prowadzonymi we współpracy z Katedrą Biologii Molekularnej, Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu, SUM, kierowaną przez prof. dr hab. Joannę Golę. Spożywanie ich po takiej "obróbce" może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie ze względu na ich dowiedzione działanie mutagenne oraz rakotwórcze.

"Procedura izolowania frakcji rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z grillowanych w różny sposób pianek była wieloetapowa. WWA nasz organizm przyjmuje wraz z żywnością poddawaną obróbce termicznej" - podkreślił SUM.

Jak się okazało, "surowe" pianki nie zawierały WWA, jednak profil ich stężeń w ekstraktach wyizolowanych z grillowanych pianek jest bardzo podobny, niezależny od sposobu grillowania. Otrzymane przez SUM wyniki sugerują duże narażenie na rakotwórcze WWA przez młodzież i dzieci, które często jedzą grillowane pianki.

Będzie zakaz sprzedaży pianek?

Wyższe stężenia WWA otrzymano z kolorowych pianek grillowanych w piekarniku niż w ognisku. Dodatkowo, kolorowe grillowane pianki są bardziej cytotoksyczne niż białe i zawierają więcej WWA.

"Niepokojący jest brak świadomości społecznej w zakresie narażenia na szkodliwe substancje, w tym rakotwórcze, powstające w żywności poddanej obróbce termicznej, w tym w grillowanych piankach typu 'marshmallows', dlatego należy poważnie zastanowić się nad zakazem sprzedaży i dystrybucji pianek gotowych do grillowania" – dodała prof. Tyrpień–Golder.

Moda na grillowane - najczęściej nad ogniskiem - pianki przyszła z USA. Również w Polsce zauważalny jest wzrost spożycia grillowanych pianek, szczególnie wśród dzieci i młodzieży.

Pianki, czyli tak zwane "marshmallows", to wyrób cukierniczy, który składa się z cukru, wody, żelatyny i dodatków, takich jak białka jaj kurzych, barwniki i aromaty, mający gąbczastą konsystencję i formowany w małe, cylindryczne kawałki pokryte skrobią kukurydzianą. Słodycze te dostępne w wielu marketach w postaci gotowej do grillowania. W Polsce najczęściej podaje się je z gorącą czekoladą.

Warto pamiętać, że pianki na gorąco to niejedyne źródło WWA w naszej diecie. Te rakotwórcze związki mogą znajdować się także w:

  • pieczonym, smażonym, grillowanym czy wędzonym mięsie,
  • kawie,
  • kakao,
  • herbacie,
  • olejach roślinnych.

Źródło: PAP

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka