Trwa ładowanie...

Wielu się brzydzi. Mało kto wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka

Avatar placeholder
19.10.2023 15:31
Co oznacza ciemna obwódka wokół jajek? Rozwiewamy wątpliwości, czy można je bezpiecznie spożyć
Co oznacza ciemna obwódka wokół jajek? Rozwiewamy wątpliwości, czy można je bezpiecznie spożyć (Getty Images)

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka zauważasz siną obwódkę wokół żółtka. Możesz się wtedy zastanawiać, czy jest ono nadal bezpieczne do spożycia. Niewiele osób wie, skąd się bierze to przebarwienie.

spis treści

1. Sina obwódka wokół jajka

Jajka na twardo to obowiązkowych składnik wielu sałatek, świetnie też sprawdzają się na kanapce. Czasem jednak po ugotowaniu i przekrojeniu ich, okazuje się, że wokół żółtka powstała sinawa obwódka.

Wiele osób błędnie uważa, że przebarwienie jest oznaką, że jajko jest zepsute i nie powinno się go spożywać. Nie jest to prawdą, bo wytłumaczenie tego zjawiska jest naprawdę banalnie proste.

Zobacz film: "Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek"

Siną obwódkę można wytłumaczyć zbyt długim czasem gotowania jajka. Jeśli znajdowały się one we wrzącej wodzie dłużej niż 10 minut, doszło do reakcji chemicznej, która prowadzi do przebarwień.

Siarka i żelazo w jajku łączą się, tworząc związek chemiczny o nazwie siarczek żelaza. Nie ma potrzeby martwić się o spożycie takiego jajka, ponieważ zmiana koloru jest tylko defektem estetycznym, który nie wpływa na smak ani nie jest szkodliwy dla zdrowia.

2. Korzyści ze spożywania jajek

Gotowane jajka oferują całkiem sporo korzyści zdrowotnych, więc warto włączyć je do swojej diety. Są doskonałym źródłem białka i zawierają wiele niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm.

Jajka są głównym źródłem choliny, ważnego składnika odżywczego dla zdrowia mózgu. Ten składnik korzystnie wpływa na funkcje pamięci, wspomaga uczenie się oraz pomaga redukować stany zapalne.

Ponadto podnoszą poziom cholesterolu HDL (dobrego) i zmieniają cholesterol LDL (zły) na podtyp, który nie jest aż tak szkodliwy dla zdrowia serca, co wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób.

Żółtka są ważnym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze chronią oczy i pomagają zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Warto także pamiętać, że gotowanie jest znacznie zdrowsze niż smażenie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze