"Nie ma dużej różnicy". Dietetyk obala wielki mit o chlebie

Zyskał reputację jednego z najbardziej niezdrowych źródeł węglowodanów, a jednak okazuje się, że nie ma powodów, by całkowicie z niego rezygnować. Co o białym chlebie mówią dziś dietetycy?

Jasne pieczywo nie tak złe, jak myślisz. Co o białym chlebie mówią dietetycy?Jasne pieczywo nie tak złe, jak myślisz. Co o białym chlebie mówią dietetycy?
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram

"Ważny jest błonnik"

- Biały chleb nie jest tak zły, jak myśli wielu ludzi. Ważniejsze od unikania białego chleba jest rozważenie, w jaki sposób można dodać więcej błonnika do swojej diety. Oznacza to, że ważniejsze jest to, z czym ten biały chleb jemy. Albo co zjemy na obiad. Bo liczy się ogólne spożycie błonnika – powiedziała w rozmowie z MailOnline dr Duane Mellor, dietetyczka z Uniwersytetu Aston.

Co do zasady, biały chleb zawiera sporo węglowodanów (ok. 49 gramów na 100 gramów produktu), które powodują skoki poziomu cukru we krwi, a zatem sprawiają, że jesteśmy bardziej rozdrażnieni, zmęczeni i podatni na przyrost masy ciała. Sęk w tym, że chleb pełnoziarnisty też zawiera węglowodany, około 41 gramów. A jeśli chodzi o szybkość trawienia skrobi i wytwarzania glukozy w naszym organizmie, to nie ma dużej różnicy między chlebem białym i pełnoziarnistym – tłumaczy ekspertka.

"Nie widzę nic złego w białym chlebie"

Tymczasem dietetyk Rob Hobson wyjaśnił w rozmowie z MailOnline, że wzrost poziomu cukru we krwi jest "naturalną reakcją na jedzenie" i – o ile nie jesteśmy diabetykami – nie musimy się go aż tak obawiać.

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

- Nie widzę nic złego w dobrej jakości bochenku białego chleba. Wystarczy, że na białą kromkę chleba położysz produkty zawierające tłuszcz i białko oraz trochę warzyw. Takie skomponowanie posiłku zmniejszy negatywny wpływ na poziom cukru we krwi – powiedział.

Zajadanie się białym chlebem z masłem i serem nie będzie więc najlepszym wyborem dietetycznym, ale jeśli w grę wchodzi kanapka z sałatą, grillowaną piersią kurczaka, przyprawami, odrobiną niskotłuszczowego majonezu i pikli – sprawa wygląda zupełnie inaczej.

Jakość chleba ma znaczenie

Produkowane masowo białe bochenki z supermarketów są obecnie uważane za żywność ultraprzetworzoną (UPF). Zawierają chemikalia, barwniki, słodziki i konserwanty, które wydłużają okres przydatności do spożycia.

Choć zdaniem dr Mellor niektóre składniki tylko "brzmią" jak coś niezdrowego – na przykład E300, który w rzeczywistości jest witaminą C – to pakowane chleby z supermarketów zazwyczaj pozbawione są błonnika, w związku z czym łatwo "zjeść za dużo kromek".

- Warto kupować lepsze chleby w piekarniach albo robić je samodzielnie. Jeżeli jednak wybierasz tylko spośród supermarketowych propozycji, to rzeczywiście lepiej zdecydować się na chleb pełnoziarnisty – tłumaczy dietetyczka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka