2 z 7Mlekovita Dobrej Gospodyni Tłuszcz roślinny 250 g
- Zacznę od tego, że margaryny dzielimy na miękkie (tzw. kubkowe) - do smarowania pieczywa i twarde (tzw. kostkowe) - do pieczenia, smażenia oraz płynne. Miękkie margaryny powstają poprzez utwardzenie metodami enzymatycznymi i z tego względu zawierają bardzo mało kwasów tłuszczowych trans. Są zdrowsze, szczególnie, że w wielu z nich znajdziemy dodatki służące walce z cholesterolem – tłumaczy Aleksandra Tatarata.
My natomiast zajęliśmy się margarynami twardymi. Powstają one poprzez uwodornienie olejów roślinnych. Z tego względu zawierają duże ilości tłuszczów trans i nie są zbyt zdrowe.
Na pierwszy ogień poszedł produkt marki Mlekovita.
- Na pierwszym miejscu w składzie mamy olej palmowy. Ten, którego bezwględnie w przetworzonej formie powinniśmy unikać dla zachowania zdrowia. Wszechobecny w margarynach olej palmowy zawiera około 45-50 proc. niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest on chętnie wykorzystywany przez producentów, gdyż jest jednym z najtańszych tłuszczów - ostrzega Joanna Skałecka.
- Jednak dla nas - konsumentów - wykazuje działanie miażdżycowe, zwiększa ryzyko chorób serca. W dużej mierze odpowiedzialny jest również za otyłość czy cukrzycę typu II. Śmiało można stwierdzić, że zagraża naszemu zdrowiu, a w konsekwencji i życiu. Wiele krajów UE podjęło walkę o ograniczenie sprzedaży produktów zawierających olej palmowy, zwłaszcza w produktach dla dzieci. Mamy tutaj 70 proc. tłuszczu - wyjaśnia ekspertka.
Produkt kosztuje ok. 1,60 zł.
Zobacz także: Produkty o silnym działaniu antynowotworowym. Udowodnionym naukowo