Trwa ładowanie...

Gorszy niż smalec. Gwałtownie podnosi cholesterol i zapycha żyły

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 24.08.2024 16:52
Olej kokosowy podnosi cholesterol
Olej kokosowy podnosi cholesterol (Getty Images)

W walce z cholesterolem kluczowa jest dieta, w tym zdrowe tłuszcze. Okazuje się jednak, że produkty, które miały chronić organizm, też mogą szkodzić. Jednym z nich jest popularny olej.

spis treści

1. Olej kokosowy nie taki zdrowy

Olej kokosowy uchodzi za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych i strzał w dziesiątkę dla tych, którzy ze względu na cholesterol chcą ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Warto mu się jednak przyjrzeć bliżej, bo dietetycy mają poważne wątpliwości lub wręcz zarzuty.

Dietetyk James Vickers wskazuje, że olej kokosowy to "najgorsza żywność podnosząca poziom cholesterolu". Choć jest uznawany za świetne źródło przeciwutleniaczy (dzięki czemu działa przeciwzapalnie, chroniąc przed chorobami przewlekłymi, w tym cukrzycą), zawiera ponad 80 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu LDL. Konsekwencją zapychanych naczyń mogą być udar i zawał.

Zobacz film: "Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną"
Olej kokosowy wcale nie jest taki zdrowy
Olej kokosowy wcale nie jest taki zdrowy (Getty Images)

Przed nadmiarem ostrzegają też eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

"Dlaczego olej kokosowy nie jest zalecany przez ekspertów? Podstawową przyczyną jest jego skład, ponieważ zawiera 91,9 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych (w tym 47 proc. to kwas laurynowy i 26,5 proc. kwas mirystynowy) oraz 6,4 proc. jednonienasyconych i 1,5 proc. wielonienasyconych" - czytamy w artykule prof. Longiny Kłosiewicz-Latoszek, dostępnym na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

"Jak wiadomo, kwasy tłuszczowe nasycone zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego (TC) w surowicy oraz cholesterolu frakcji LDL (LDL-C), zwanego potocznie złym cholesterolem. Z kolei zwiększone stężenie tych lipidów wiąże się ze wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych" - ostrzega ekspertka.

2. Plaga wysokiego cholesterolu

Przed składem oleju kokosowego, ostrzegało też American Heart Association, wskazując, że w 82 proc. składa się on z tłuszczów nasyconych. Dla porównania smalec wieprzowy zawiera 39 proc. tych tłuszczów, a masło 63 proc.

Warto więc sięgać przede wszystkim po produkty bogatsze w dobry cholesterol, w tym chudy drób, ryby, warzywa strączkowe, orzechy czy awokado. Olej kokosowy może z powodzeniem zastąpić znacznie zdrowsza oliwa z oliwek.

Taka dieta powinna wejść nam w nawyk, zwłaszcza że problem z wysokiem cholesterolem jest w Polsce powszechny i co gorsze rosnący problem. Z hipercholesterolemią zmaga się ponad 20 mln Polaków.

To pierwszy krok do chorób układu krążenia, ale też większe, nawet o 30 proc., ryzyko demencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze