Wiosenny przysmak wycofany. Nie wolno go spożywać
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch opakowaniach kiełków brokułu. Ostrzega, by w razie wystąpienia objawów infekcji skontaktować się z lekarzem.
1. Ich spożycie może skutkować listeriozą
Urzędnicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej poinformowali GIS, że w wyniku rutynowych badań w kiełkach brokułu została wykryta bakteria Listeria monocytogenes.
"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" – informuje Inspektorat w oficjalnym komunikacie.
Do zakażenia bakterią Listeria dochodzi na drodze pokarmowej. Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu przetworów z niepasteryzowanego mleka (jak sery pleśniowe), nieumytych warzyw i owoców, niedogotowanego czy surowego mięsa, jaj, ryb i owoców morza.
Cechą charakterystyczną bakterii Listeria monocytogenes jest zdolność namnażania się nawet w temperaturze lodówki – już od dwóch do nawet 45 stopni Celsjusza.
Największe zagrożenie infekcja stanowi dla kobiet w ciąży oraz osób z osłabionym układem immunologicznym.
Choroba może dawać takie dolegliwości jak:
- gorączka i dreszcze,
- bóle mięśni, kości i stawów,
- biegunka,
- nudności i wymioty.
2. Szczegóły dotyczące wycofanych produktów
Z obrotu zostały wycofane dwa produkty.
GIS podał szczegóły dotyczące skażonych kiełków brokułu oraz kiełków brokułu i rzodkiewki:
- Nazwy produktów: "Kiełki brokułu 50 g" oraz "Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g",
- Numer partii: 07.04.2023 Z2,
- Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023,
- Kod kreskowy: 5907771443225,
- Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa.
"W dn. 31.03.2023 r. zaprzestano produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji kiełków brokułu (nr partii 07.04.2023 Z2). W dn. 01.04.2023 r. odbyło się mycie i dezynfekcja zakładu. Zakład przeprowadził badania wymazów środowiskowych" – informuje GIS.
Inspektorat ostrzega, że nie należy spożywać kiełków wymienionych w komunikacie.
"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" – radzi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl