Trwa ładowanie...

Wiosenny przysmak wycofany. Nie wolno go spożywać

 Karolina Rozmus
08.04.2023 10:34
GIS wykrył bakterie Listeria monocytogenes w kiełkach brokułu i rzodkiewki
GIS wykrył bakterie Listeria monocytogenes w kiełkach brokułu i rzodkiewki (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch opakowaniach kiełków brokułu. Ostrzega, by w razie wystąpienia objawów infekcji skontaktować się z lekarzem.

spis treści

1. Ich spożycie może skutkować listeriozą

Urzędnicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej poinformowali GIS, że w wyniku rutynowych badań w kiełkach brokułu została wykryta bakteria Listeria monocytogenes.

"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" – informuje Inspektorat w oficjalnym komunikacie.

Zobacz film: "Listerioza – objawy i leczenie"

Do zakażenia bakterią Listeria dochodzi na drodze pokarmowej. Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu przetworów z niepasteryzowanego mleka (jak sery pleśniowe), nieumytych warzyw i owoców, niedogotowanego czy surowego mięsa, jaj, ryb i owoców morza.

Cechą charakterystyczną bakterii Listeria monocytogenes jest zdolność namnażania się nawet w temperaturze lodówki – już od dwóch do nawet 45 stopni Celsjusza.

Największe zagrożenie infekcja stanowi dla kobiet w ciąży oraz osób z osłabionym układem immunologicznym.

Choroba może dawać takie dolegliwości jak:

  • gorączka i dreszcze,
  • bóle mięśni, kości i stawów,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty.

2. Szczegóły dotyczące wycofanych produktów

Z obrotu zostały wycofane dwa produkty.

Inspektorat wycofuje dwa produkty z powodu skażenia bakterią Listeria monocytogenes
Inspektorat wycofuje dwa produkty z powodu skażenia bakterią Listeria monocytogenes (GIS)

GIS podał szczegóły dotyczące skażonych kiełków brokułu oraz kiełków brokułu i rzodkiewki:

  • Nazwy produktów: "Kiełki brokułu 50 g" oraz "Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g",
  • Numer partii: 07.04.2023 Z2,
  • Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023,
  • Kod kreskowy: 5907771443225,
  • Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa.

"W dn. 31.03.2023 r. zaprzestano produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji kiełków brokułu (nr partii 07.04.2023 Z2). W dn. 01.04.2023 r. odbyło się mycie i dezynfekcja zakładu. Zakład przeprowadził badania wymazów środowiskowych" – informuje GIS.

Inspektorat ostrzega, że nie należy spożywać kiełków wymienionych w komunikacie.

"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" – radzi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze