Witamina C to naturalny spalacz tłuszczu. Zobacz, jak ją wykorzystać
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, ze względu na swoje właściwości znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce. Bierze udział w procesach zachodzących w naszym organizmie, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, eliminuje wolne rodniki i wzmacnia odporność.
Witamina C wykorzystywana jest także jako naturalny spalacz tłuszczu. O jej właściwy poziom w diecie powinny dbać osoby, które borykają się z nadwagą. Witamina C pomoże pozbyć się tłuszczu z brzucha, ud i pośladków.
Zobacz galerię i dowiedz się, jak ją wykorzystać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Składnik, który utrudnia odchudzanie. Znajdziesz w większości produktów
Hamuje produkcję tkanki tłuszczowej
Witamina C hamuje produkcję tłuszczu. W komórkach łączy się z tymi samymi receptorami co glukoza. Dzięki temu wątroba nie dostaje sygnału do magazynowania tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej.
Dieta bogata w cukier rafinowany może obniżyć wchłanianie witaminy C z pokarmów i w ten sposób przyczyniać się do odkładania tłuszczu w tkankach.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Pomaga w transporcie tłuszczów
Witamina C w połączeniu z żelazem wpływa na produkcję l-karnityny. Składnik ten transportuje tłuszcz do mitochondriów, czyli miejsc spalania tłuszczu.
Kwas askorbinowy aktywuje też żelazo, dzięki czemu tlen potrzebny do procesów spalania tłuszczu jest efektywniej dostarczany do komórek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Powoli wyniszczają trzustkę. Lepiej ogranicz
Przyśpiesza spalanie tłuszczu
Witamina C przyśpiesza proces lipolizy, czyli pozyskiwania energii z kwasów tłuszczowych znajdujących się w tkance tłuszczowej.
Bierze więc bezpośredni udział w procesie spalania kwasów tłuszczowych, wspomagając syntezę i intensyfikując działanie hormonów za to odpowiedzialnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Źródła witaminy C
Najlepiej dostarczać witaminę C z jedzeniem. Bogatym jej źródłem jest owoc dzikiej róży. W 100 g znajdziemy aż 426 mg witaminy C. Warto też sięgać po takie produkty jak: czerwona i żółta papryka, czarne porzeczki, natka pietruszki, jarmuż, kiwi, brokuły, brukselka, kalafior, truskawki, owoce cytrusowe.
Organizm nie potrafi produkować i magazynować witaminy C, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej z pożywieniem.
W każdej aptece dostępna jest również witamina C w postaci tabletek. Za opakowanie zapłacisz ok. 10 złotych.
Jeśli chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zastąp jeden posiłek dziennie, koktajlem na bazie jarmużu, natki pietruszki i kiwi.
Jeśli wolisz owocowe smaki zmiksuj truskawki, kiwi i banana. Efekty zauważysz już po kilku tygodniach.
Pamiętaj, że odchudzanie powinno być oparte na zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl