Witamina P. Wszystko co musisz o niej wiedzieć
Wraz z rosnącą świadomością na temat żywienia, wzrasta nasza wiedza na temat składników odżywczych. Wiemy, dlaczego niedobór witaminy C jest groźny, potrafimy wymienić źródła witaminy E i mamy świadomość, w jaki sposób nasz organizm syntetyzuje witaminę D.
Problem pojawia się przy witaminie P. To stosunkowo nowa witamina, która tak naprawdę jest grupą organicznych związków chemicznych - bioflawonoidów.
Na ten moment poznano już ponad 7000 rodzajów bioflawonidów, a do najbardziej znanych zaliczamy rutynę, hesperydynę, kwercytynę, kemferol i erriodykcjol.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie są właściwości witaminy P i gdzie można ją znaleźć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Rujnuje nerki i wątrobę. Wystarczą 2 dziennie
Właściwości witaminy P
Bioflawonoidy odpowiedzialne są za smak i zapach owoców i warzyw. Chronią je także przed bakteriami, grzybami i szkodnikami. Bioflawonoidy stanowią również cenny składnik odżywczy dla naszego organizmu.
Bioflawonoidy są ściśle powiązane z witaminą C. Ułatwiają jej przyswajanie. Mają działanie przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne.
Uszczelniają naczynia krwionośne. Witamina P poprawia również przepływ krwi w tętnicach wieńcowych i obniża ciśnienie.
Ma także właściwości przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Witamina P zapobiega udarom
Głównym źródłem witaminy P są cytrusy. Z badań opublikowanych w ''Journal of Nutrition'' wynika, że osoby, które mają dietę bogatą w owoce cytrusowe i soki, mają o 31 proc. niższe ryzyko udaru niż osoby, które jedzą niewiele owoców.
Podobne badanie wykonano na grupie 70 tys. kobiet. Na podstawie analiz ich nawyków żywieniowych dowiedziono, że osoby które spożywają duże ilości produktów bogatych we flawonoidy, są o 19 proc. mniej narażone na niedokrwienny udar mózgu.
Najwięcej flawonoidów znajduje się w białej skórce cytrusów. Podczas jedzenia nie warto jej dokładnie usuwać.
Witamina P dzięki swoim właściwościom poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Wpływa także na regulację poziomu cholesterolu LDL we krwi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: 10 sygnałów ostrzegawczych, które wysyła organizm przed udarem
Witamina P wpływa na elastyczność tętnic
Eksperci przekonują, że witamina P zawarta w herbacie (pod postacią katechin) pozytywnie wpływa na zdrowie serca.
Tajwańsy naukowcy przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie dwóch kubków czarnej lub zielonej herbaty dziennie przez rok, ma wpływ na elastyczność tętnic.
U osób pijących co najmniej 450 ml herbaty dziennie tętnice są bardziej elastyczne, dzięki czemu lepiej reagują na codzienne obciążenie.
Jeśli tętnice są sztywne, podczas wzrostu ciśnienia mogą zostać uszkodzone, co może spowodować zawał serca lub udar.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Witamina P poprawia pracę mózgu
Flawonoidy, czyli witamina P, mają też korzystny wpływ na nasz mózg.
Włoscy naukowcy badali zależność między spożywaniem kakao (źródła flawonoidów) a funkcjami poznawczymi. Okazuje się, że osoby, które przyjmowały średnie i wysokie dawki flawonoidów z kakao miały znacznie lepsze wyniki w testach pamięciowych.
Jeśli chcemy poprawić funkcjonowanie naszego mózgu, wystarczy wypić duży kubek dobrej jakości kakao.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Źródła witaminy P
Najlepszym źródłem witaminy P są cytryny, grejpfruty, morele, wiśnie, jeżyny oraz owoce głogu, berberysu, aronii, bzu czarnego i czarnej porzeczki.
Bioflawonoidy znajdziemy również w czerwonym winie, kaparach, szczawiu, gryce, papryce i ziołach.
Witamina P jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nie grozi nam jej przedawkowanie. Nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.
Nie ma ustalonej dziennej dawki witaminy P, przyjmuje się jednak, że powinno się dostarczać jej codziennie ok. 20 mg.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl