Kapary - właściwości, wartości odżywcze

Kapary to rodzaj roślin z rodziny kaparowatych, w kuchni często używane jako przyprawa lub składnik wielu potraw. W Polsce kapary są stosunkowo mało znane, zastosowanie kaparów to głównie kuchnia śródziemnomorska. Warto przyjrzeć się tej przyprawie, ponieważ według badań, jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają doskonały wpływ na nasz organizm.

Kapary - właściwości, wartości odżywczeKapary - właściwości, wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Właściwości kaparów

Kapary używane w kuchni są niedorozwiniętymi pączkami kwiatu kaparu ciernistego. Zazwyczaj spożywa się marynowane kapary lub konserwowane kapary. Zanim kapary znalazły zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, były często używane w medycynie ludowej ze względu na swoje lecznice właściwości.

Do właściwości kaparów należy wysoka zawartość antyoksydantów, substancji które zapobiegają procesom starzenia się naszego organizmu. Oprócz opóźniania procesów starzenia, antyoksydanty przeciwdziałają również rozwojowi nowotworów, a także zapobiegają chorobom układu krążenia.

Kapary dawniej uchodziły za silny afrodyzjak. Oprócz tego, do zalet kaparów należy wspomaganie pracy układu pokarmowego oraz wątroby i trzustki. Kapary ograniczają występowanie wzdęć. Mówiono także o właściwościach przeciwreumatycznych kaparów. Liczne składniki mineralne oraz witaminy zawarte w kaparach sprawiają, że ta niepozorna przyprawa stanowi atrakcyjny dodatek do naszej kuchni.

Dieta śródziemnomorska

Kapary są niezwykle bogate w antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów
Kapary są niezwykle bogate w antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów © 123RF

Skład kaparów

Skład kaparów to w 83 procentach woda, reszta to minerały, witaminy a także tak zwany saponozydy steroidowe, substancje o działaniu moczopędnym, wykrztuśnym i wspomagającym wydzielanie śluzu. Substancje te także wspomagają spalanie tłuszczy przyspieszając metabolizm.

W kaparach zawarta jest bardzo duża ilość polifenoli, czyli tak zwanych antyoksydantów. Są to substancje, które chronią przed nowotworami oraz spowalniają proces starzenia się naszego organizmu. W surowych kaparach znajdziemy około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów. Jest to jedna z największych ilości polifenoli, jakie możemy znaleźć w roślinach używanych w kuchni.

Antyoksydanty występujące w kaparach to rutyna, kwercetyna i kempferol. Rutyna uznawana jest za najważniejszy składnik z nich, ponieważ odpowiada ona za uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych, a także ułatwia wchłanianie cennych składników odżywczych, a także utrudnia ulatnianie się witaminy C z organizmu, dzięki czemu ta może dłużej oddziaływać.

100 gramów kaparów konserwowanych zawiera:

  • 23/2 kcal;
  • 2.36/0.20 g białka;
  • 0.86/0.07 g tłuszczu;
  • 4.89/0.42 g (w tym cukry proste 0.41/0.04 g) węglowodanów;
  • 3.2/0.3 g błonnika.

Witaminy zawarte w kaparach to:

  • 4.3/0.4 mg witaminy C;
  • 0.018/0.002 mg tiaminy;
  • 0.139/0.012 mg ryboflawiny;
  • 0.652/0.056 mg niacyny;
  • 0.023/0.002 mg witaminy B6;
  • 23/2 µg kwasu foliowego;
  • 138/12 IU witaminy A;
  • 0.88/0.08 mg witaminy E;
  • 24.6/2.1 µg witaminy K.

Zawartość minerałów:

  • 40/3 mg wapnia;
  • 1.67/0.14 mg żelaza;
  • 33/3 mg magnezu;
  • 10/1 mg fosforu;
  • 40/3 mg potasu;
  • 2348/202 mg sodu;
  • 0.32/0.03 mg cynku.

Ile kalorii mają kapary w słoiku?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 9 g (1 łyżka, odsączone)
Wartość energetyczna23,0 kcal1,98 kcal
Białko2,36 g0,20 g
Węglowodany4,89 g0,42 g
Cukier0,41 g0,04 g
Błonnik3,20 g0,28 g
Tłuszcz0,86 g0,07 g
Tłuszcze nasycone0,23 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,06 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,30 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C4,30 mg0,37 mg
Równoważnik folianów23,0 µg1,98 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,00 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,14 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,65 mg0,06 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,03 mg0,00 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,02 mg0,00 mg
Witamina B9 - kwas foliowy23,0 µg1,98 µg
Witamina B4 - cholina6,50 mg0,56 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A138 i.u.11,87 i.u.
Witamina A7,00 µg RAE0,60 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten83,0 µg7,14 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,88 mg0,08 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K24,6 µg2,12 µg
Wapń40,0 mg3,44 mg
Żelazo1,67 mg0,14 mg
Magnez33,0 mg2,84 mg
Fosfor10,00 mg0,86 mg
Potas40,0 mg3,44 mg
Sód2,348 mg202 mg
Cynk0,32 mg0,03 mg
Miedź0,37 mg0,03 mg
Mangan0,08 mg0,01 mg
Selen1,20 µg0,10 µg
Woda83,9 g7,21 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka