Włoski ser znika z sieci sklepów w Lidlu. Wykryto groźną bakterię
Austriacka sieć sklepów Lidl poinformowała o wycofaniu sera gorgonzola. "Z uwagi na to, że wielu konsumentów mieszkających w pobliżu granicy również robi tam zakupy, prosimy o zwrócenie szczególnej uwagi na ten komunikat" - alarmuje.
1. Bakterie w serze. Jest ostrzeżenie
Jak podaje portal produktwarnung.eu, wycofanie dotyczy sera marki dostępnej w sieci sklepów Lidl Italiamo Gorgonzola DOP, odmiana "dolce/mild" w opakowaniu 200 g z datą przydatności do 24.02.2024 roku. Ostrzeżenie nie dotyczy innych produktów pochodzących od IGOR srl, a także innych artykułów marki Italiamo.
Firma poinformowała, że we wspomnianej partii wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. "Ze względu na ryzyko dla zdrowia klienci powinni zdecydowanie zwrócić uwagę na wycofanie produktu i nie spożywać danego produktu" - czytamy w komunikacie.
Portal informuje również, że z uwagi na to, jak wiele osób mieszkających w pobliżu granicy robi zakupy w austriackim Lidlu, należy "zwrócić szczególną uwagę na komunikat".
2. Przypomina zwykłą jelitówkę. Niebezpieczna bakteria
"Konsumenci, którzy zakupili jeden lub więcej z tych produktów, powinni zdecydowanie powstrzymać się od ich spożywania" - czytamy na stronie produktwarnung.eu.
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet ciężarnych oraz małych dzieci. Może być także bardzo groźna osób w podeszłym wieku i osób z upośledzeniem układu odpornościowego, spowodowanym np. chorobą nowotworową bądź lekami imunosupresyjnymi czy niektórymi chorobami przewlekłymi jak cukrzyca. W Polsce, jak wskazują dane Państwowego Zakładu Higieny (PZH) oraz Krajowego Ośrodka Referencyjnego ds. Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Ośrodkowego Układu Nerwowego (KOROUN) każdego roku notuje się około kilkudziesięciu przypadków listeriozy. Według najnowszego raportu epidemiologicznego NIZP-PZH od początku roku 2024 r. stwierdzono 33 przypadki infekcji spowodowanej przez groźne bakterie Listeria monocytogenes.
Bakteria najczęściej kryje się w produktach z niepasteryzowanego mleka, surowego mięsa, ryb i owoców morza, może też rozwijać się w lodach, a nawet mrożonych warzywach bądź owocach. U osób podatnych w skrajnych przypadkach prowadzi do sepsy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, otrzewnej bądź płuc.
Objawy infekcji pojawiają się najczęściej już po jednym, dwóch dniach po spożyciu produktu skażonego bakterią Listeria monocytogenes, niekiedy jednak symptomy występują po upływie ośmiu tygodni.
Na listeriozę mogą wskazywać:
- objawy grypopodobne: gorączka, dreszcze i bóle mięśniowe,
- biegunka,
- wymioty,
- zmęczenie,
- splątanie, światłowstręt, bóle głowy, a nawet drgawki u osób z zaburzeniami odporności.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl