Trwa ładowanie...

Śmiercionośne bakterie listeria mogą utrzymywać się wewnątrz tkanek sałaty rzymskiej

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Purdue wskazują, że bakterie Listeria monocytogenes mogą żyć w tkankach sałaty rzymskiej, co sugeruje, że konwencjonalne standardy higieny po zbiorze mogą nie wystarczyć, aby zabić ten potencjalnie śmiertelny patogen.

Zobacz film: "Trik, który sprawi, że sałata dłużej będzie świeża"

Badania prowadzone przez Amandę Deering z Wydziału Nauk o Żywności wykazały, że bakterie mogą znajdować się wewnątrz tkanki roślinnej na każdym etapie wzrostu sałaty.

L. monocytogenes może dostać się do rośliny przez pękniętą łupinę nasienną, rozdarcia w tkance korzeniowej podczas kiełkowania i uszkodzoną tkankę sałaty. Naukowcy odkryli, że do infekcji tkanki roślinnej może dojść już w wyniku 30-minutowej ekspozycji na bakterię.

Naukowcy odkryli, że źródłem zakażenia bakterią L. monocytogens może być sałata rzymska
Naukowcy odkryli, że źródłem zakażenia bakterią L. monocytogens może być sałata rzymska (123rf)

Spożycie zainfekowanego produktu może okazać się śmiertelne dla osób z wrażliwymi systemami odpornościowymi, w tym kobiet w ciąży, osób starszych, niemowląt lub osób z HIV. Bakterie L. monocytogenes mogą również przedostawać się przez barierę łożyskową u kobiet w ciąży, co może powodować poronienie.

"Konsumenci z wrażliwymi systemami odpornościowymi powinni pamiętać, że produkty w puszkach lub gotowane są bezpieczniejsze" - powiedziała Deering.

Często listerioza, choroba wywoływana wspomnianą bakterią, była wiązana z gotowym do spożycia mięsem i hot dogami, okazuje się jednak, że ogniskami choroby mogą być również skażone selery, melony, kapusta, czy jabłka. Bakterie zabija tylko wysoka temperatura, dlatego potencjalnie zanieczyszczone produkty powinny zostać minimalnie przetworzone, a nie konsumowane w stanie surowym.

Deering powiedziała, że objawy listeriozy mogą pojawić się dopiero po dwóch miesiącach, a do tego czasu większość ludzi nie podejrzewa, że objawy, których doświadczają mają związek z chorobą.

Po wycofaniu w roku 2016 skażonych pakowanych sałat, Deering, Haley Oliver, profesor nadzwyczajna nauk żywnościowych i asystentka Archana Shenoy rozpoczęły badania nad uporczywością i internalizacją L. monocytogenes w sałacie rzymskiej, najszybciej rozwijającej się uprawie w USA pod względem produkcji, eksportu i konsumpcji.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Badania wykazały, że L. monocytogenes w sałacie rzymskiej może przeżyć do 60 dni lub do czasu zbiorów. Bakterie można znaleźć w tkance roślinnej, wskazując jeszcze inny sposób, w jaki patogeny przenoszone przez żywność mogą dotrzeć do konsumentów, szczególnie w żywności gotowej do spożycia.

W Centrum Inżynierii Bezpieczeństwa Żywności Purdue naukowcy pracują nad technologiami wykrywania bakterii, skupiając się na tym, co może się zdarzyć z nasionami i sadzonkami przed sadzeniem. Mają na celu znalezienie strategii kontroli przed zbiorami, aby zapobiec zanieczyszczeniu produktów.

"Kontynuacja edukacji, szkoleń i badań mających na celu zminimalizowanie narażenia na czynniki chorobotwórcze ludzi w naszej glebie, wodzie, nasionach, roślinach i produktach stało się moim priorytetem w badaniach" - powiedziała Deering.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.