Śmiercionośne bakterie listeria mogą utrzymywać się wewnątrz tkanek sałaty rzymskiej
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Purdue wskazują, że bakterie Listeria monocytogenes mogą żyć w tkankach sałaty rzymskiej, co sugeruje, że konwencjonalne standardy higieny po zbiorze mogą nie wystarczyć, aby zabić ten potencjalnie śmiertelny patogen.
Badania prowadzone przez Amandę Deering z Wydziału Nauk o Żywności wykazały, że bakterie mogą znajdować się wewnątrz tkanki roślinnej na każdym etapie wzrostu sałaty.
L. monocytogenes może dostać się do rośliny przez pękniętą łupinę nasienną, rozdarcia w tkance korzeniowej podczas kiełkowania i uszkodzoną tkankę sałaty. Naukowcy odkryli, że do infekcji tkanki roślinnej może dojść już w wyniku 30-minutowej ekspozycji na bakterię.
Spożycie zainfekowanego produktu może okazać się śmiertelne dla osób z wrażliwymi systemami odpornościowymi, w tym kobiet w ciąży, osób starszych, niemowląt lub osób z HIV. Bakterie L. monocytogenes mogą również przedostawać się przez barierę łożyskową u kobiet w ciąży, co może powodować poronienie.
"Konsumenci z wrażliwymi systemami odpornościowymi powinni pamiętać, że produkty w puszkach lub gotowane są bezpieczniejsze" - powiedziała Deering.
Często listerioza, choroba wywoływana wspomnianą bakterią, była wiązana z gotowym do spożycia mięsem i hot dogami, okazuje się jednak, że ogniskami choroby mogą być również skażone selery, melony, kapusta, czy jabłka. Bakterie zabija tylko wysoka temperatura, dlatego potencjalnie zanieczyszczone produkty powinny zostać minimalnie przetworzone, a nie konsumowane w stanie surowym.
Deering powiedziała, że objawy listeriozy mogą pojawić się dopiero po dwóch miesiącach, a do tego czasu większość ludzi nie podejrzewa, że objawy, których doświadczają mają związek z chorobą.
Po wycofaniu w roku 2016 skażonych pakowanych sałat, Deering, Haley Oliver, profesor nadzwyczajna nauk żywnościowych i asystentka Archana Shenoy rozpoczęły badania nad uporczywością i internalizacją L. monocytogenes w sałacie rzymskiej, najszybciej rozwijającej się uprawie w USA pod względem produkcji, eksportu i konsumpcji.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Przebieg choroby po zarażeniu listeriozą - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
- Badania w kierunku listeriozy po poronieniu - odpowiada lek. Piotr Pilarski
- Listerioza - czy mogłam być chora? - odpowiada lek. Anna Syrkiewicz
Badania wykazały, że L. monocytogenes w sałacie rzymskiej może przeżyć do 60 dni lub do czasu zbiorów. Bakterie można znaleźć w tkance roślinnej, wskazując jeszcze inny sposób, w jaki patogeny przenoszone przez żywność mogą dotrzeć do konsumentów, szczególnie w żywności gotowej do spożycia.
W Centrum Inżynierii Bezpieczeństwa Żywności Purdue naukowcy pracują nad technologiami wykrywania bakterii, skupiając się na tym, co może się zdarzyć z nasionami i sadzonkami przed sadzeniem. Mają na celu znalezienie strategii kontroli przed zbiorami, aby zapobiec zanieczyszczeniu produktów.
"Kontynuacja edukacji, szkoleń i badań mających na celu zminimalizowanie narażenia na czynniki chorobotwórcze ludzi w naszej glebie, wodzie, nasionach, roślinach i produktach stało się moim priorytetem w badaniach" - powiedziała Deering.