Działa jak ibuprofen. Unicestwia komórki rakowe

Najświeższe wyniki badań naukowych sugerują, że systematyczne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ma zdolność do obniżania ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz piersi. Dodatkowo, posiada ona pozytywny wpływ na ogólną kondycję układu odpornościowego.

Wspiera układ odpornościowy i wybija komórki rakowe.Wspiera układ odpornościowy i wybija komórki rakowe.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek jest rodzajem tłuszczu, który jest częściej wykorzystywany w krajach śródziemnomorskich niż tradycyjne masło. Z najnowszych badań naukowych wynika, że oliwa z pierwszego tłoczenia ma niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Jest to informacja niezwykle cenna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem robi się coraz szaro, a na ulicach spotykamy coraz więcej osób z objawami przeziębienia.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził badania, które pokazują, jak oliwa z pierwszego tłoczenia wpływa na organizm człowieka. Przede wszystkim jest ona doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są bogate w witaminy E i K, a które chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników beztlenowych.

Naukowcy podkreślają jednak, że oliwa z oliwek jest wartościowa tylko wtedy, gdy jest z pierwszego tłoczenia i była odpowiednio przechowywana. Na jej wartość odżywczą wpływa bowiem ciepło, światło i powietrze. Zgodnie z zaleceniami, najlepiej przechowywać ją w szklanej, ciemnej butelce, w szafce, w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

Nie wszystkie oleje są niezdrowe. Sprawdź, które wybierać

Unicestwia komórki rakowe

Układ odpornościowy czerpie wiele korzyści z umiarkowanego spożycia oliwy z oliwek. Najważniejsze jest jednak to, że pomaga ona w walce z rakiem.

Naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie oliwy z oliwek wiąże się ze spadkiem liczby nowotworów jelita grubego, prostaty i piersi. Z badań opublikowanych w Annals of Oncology wynika, że kwas oleinowy ma zdolność do osłabiania genu rakowego, który występuje w 25-30 proc. wszystkich przypadków raka piersi.

Oliwa z oliwek zwalcza stany zapalne - zawiera w sobie związek fenolowy zwany oleokantalem, który skutecznie niszczy komórki rakowe. To jednak nie jedyna jego zaleta. Naukowcy odkryli, że spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ból, a jeśli zdecydujesz się spożywać 4 łyżki tego oleju, zadziała podobnie jak ibuprofen.

Chociaż oliwa z oliwek i ibuprofen mają podobne działanie przeciwzapalne, to jednak różnią się swoim wpływem na organizm. Według naukowców ibuprofen może wpływać na uszkodzenie układu pokarmowego, podczas gdy oliwa z oliwek nie wykazuje takiego działania.

Zawartość oleokantalemu w oliwie z oliwek sprawia, że jest ona gorzka i powoduje uczucie szczypania w gardle podczas spożywania.

Oliwa extra virgin jest pomocna w walce z cukrzycą - diabetycy zalecają swoim pacjentom zmniejszenie spożywania tłuszczu, jednak okazuje się, że dobrej jakości oliwa pomoże regulować poziom insuliny i cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka