Wspierają ochronę przed rakiem. Obieraj tylko w jednym przypadku
Choć pieczarki są bardzo zdrowe, często przegrywają z grzybami leśnymi. Polacy nie do końca je doceniają, albo mają problem z ich przygotowaniem. Wbrew pozorom obieranie nie zawsze jest wskazane.
1. Obierać czy nie?
Są na wyciągnięcie ręki przez cały rok, a Polska jest liderem w ich produkcji. Pieczarki warto jeść jak najczęściej, bo mają wiele zdrowotnych właściwości, a przy tym są bardzo uniwersalne. Można je piec, smażyć, gotować, a także jeść na surowo. Są świetnym dodatkiem lub bazą wielu potraw.
Jeśli już skusimy się na przygotowanie dania z pieczarek, może pojawić się dylemat dotyczący obierania. Nie musimy się tym jednak martwić. Te grzyby nie wymagają obierania, jeśli poddajemy je obróbce. Przed gotowaniem czy smażeniem wystarczy je dokładnie umyć.
Obieranie jest wskazane jedynie w sytuacji, kiedy chcemy je zjeść na surowo. Należy wówczas usunąć skórkę z kapelusza.
Nie ma obaw, że po obraniu grzyby stracą swoje cenne właściwości. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością, bo surowe pieczarki są ciężkostrawne, a to może sprzyjać problemom żołądkowym.
2. Mało kalorii, dużo błonnika
Po pieczarki można sięgać bez obaw o dodatkowe kilogramy. Jak większość grzybów składają się z wody, przez co są niskokaloryczne. 100 gramów pieczarek to zaledwie 22 kalorie.
Nie oznacza to jednak, że brakuje im wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie. To skarbnica m.in. białka i błonnika.
Ponadto pieczarki są źródłem cennych witamin i minerałów, w tym: witaminy D, witaminy C, witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu.
Zawartość beta glukanu, czyli frakcji rozpouszczalnej błonnika pokarmowego, pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, regulować poziom glukozy we krwi czy ciśnienie tętnicze. Przez to świetnie wpisuje się w profilaktykę chorób układu krążenia (w tym choroby wieńcowej).
Z kolei dzięki lektynom, pieczarki mogą wspomagać profilaktykę nowotworów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl