Wspierają ochronę przed rakiem. Obieraj tylko w jednym przypadku

Choć pieczarki są bardzo zdrowe, często przegrywają z grzybami leśnymi. Polacy nie do końca je doceniają, albo mają problem z ich przygotowaniem. Wbrew pozorom obieranie nie zawsze jest wskazane.

Konkurencja dla leśnych grzybów. Obieraj tylko w jednym przypadkuKonkurencja dla leśnych grzybów. Obieraj tylko w jednym przypadku
Źródło zdjęć: © Getty Images

Obierać czy nie?

Są na wyciągnięcie ręki przez cały rok, a Polska jest liderem w ich produkcji. Pieczarki warto jeść jak najczęściej, bo mają wiele zdrowotnych właściwości, a przy tym są bardzo uniwersalne. Można je piec, smażyć, gotować, a także jeść na surowo. Są świetnym dodatkiem lub bazą wielu potraw.

Jeśli już skusimy się na przygotowanie dania z pieczarek, może pojawić się dylemat dotyczący obierania. Nie musimy się tym jednak martwić. Te grzyby nie wymagają obierania, jeśli poddajemy je obróbce. Przed gotowaniem czy smażeniem wystarczy je dokładnie umyć.

Obieranie jest wskazane jedynie w sytuacji, kiedy chcemy je zjeść na surowo. Należy wówczas usunąć skórkę z kapelusza.

Które pieczarki są zdrowsze: białe czy brązowe?

Pieczarki nie wymagją obierania przed gotowaniem czy smażeniem
Pieczarki nie wymagją obierania przed gotowaniem czy smażeniem © Getty Images

Nie ma obaw, że po obraniu grzyby stracą swoje cenne właściwości. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością, bo surowe pieczarki są ciężkostrawne, a to może sprzyjać problemom żołądkowym.

Mało kalorii, dużo błonnika

Po pieczarki można sięgać bez obaw o dodatkowe kilogramy. Jak większość grzybów składają się z wody, przez co są niskokaloryczne. 100 gramów pieczarek to zaledwie 22 kalorie.

Nie oznacza to jednak, że brakuje im wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie. To skarbnica m.in. białka i błonnika.

Ponadto pieczarki są źródłem cennych witamin i minerałów, w tym: witaminy D, witaminy C, witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu.

Zawartość beta glukanu, czyli frakcji rozpouszczalnej błonnika pokarmowego, pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, regulować poziom glukozy we krwi czy ciśnienie tętnicze. Przez to świetnie wpisuje się w profilaktykę chorób układu krążenia (w tym choroby wieńcowej).

Z kolei dzięki lektynom, pieczarki mogą wspomagać profilaktykę nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka