Wspomaga leczenie groźnego raka. Unicestwia komórki nowotworowe, zmniejsza stan zapalny
Badania wykazały, że związek pochodzący z kardamonu ma zdolność do niszczenia komórek nowotworowych. Naukowcy z Florydy przeprowadzili testy, które sugerują, że kardamonina może być skutecznym narzędziem w walce z jednym z najbardziej agresywnych typów raka piersi - potrójnie ujemnym. Ten rodzaj nowotworu jest szczególnie powszechny wśród młodszych kobiet.
1. Agresywna forma raka
Rak piersi potrójnie ujemny (TNBC) to rodzaj nowotworu piersi, który jest częściej diagnozowany u młodszych kobiet. Rozwija się szybciej i jest zazwyczaj związany z mutacjami BRCA1 i BRCA2. Mimo że stanowi tylko 10-15 proc. wszystkich przypadków raka piersi, rokowania dla pacjentów z tym typem raka są gorsze, między innymi dlatego, że nie reaguje na leczenie hormonalne.
Wcześniejsze badania wykazały związek między tym typem raka piersi a dietą. Wyniki badań opublikowane w "Nutrition and Cancer" sugerują, że rodzaj diety może wpływać na ryzyko wystąpienia raka piersi potrójnie ujemnego.
Dr Patricia Mendonca, adiunkt i naukowy analityk na Florida A&M University w Tallahassee, przedstawiła najnowsze wyniki badań, które dają nadzieję na skuteczne leczenie agresywnej formy raka piersi.
- Wierzymy, że kardamonina ma ogromny potencjał jako związek przeciwnowotworowy, który może być stosowany w profilaktyce potrójnie ujemnego raka piersi lub w połączeniu z istniejącymi lekami - powiedziała podczas corocznego spotkania American Society for Investigative Pathology (ASIP).
Specjalistka przyznała, że w ich laboratorium trwają prace nad możliwością wykorzystania różnych flawonoidów pochodzących z roślin. Te związki są znane ze swoich właściwości przeciwdziałających stanom zapalnym w organizmie, stresowi oksydacyjnemu i innym procesom patologicznym, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.
2. Kardamon w walce z nowotworem
Badacze zdecydowali się również zbadać kardamoninę, związek często spotykany w kuchni indyjskiej i sprzedawany jako suplement w sklepach ze zdrową żywnością. Kardamonina występuje nie tylko w kardamonie, ale także w imbirze.
Wcześniejsze badania wskazywały na potencjał leczniczy kardamoniny, szczególnie w przypadku chorób zapalnych, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a także różnych typów nowotworów, w tym raka piersi, raka jelita grubego i prostaty.
Badacze zauważyli, że kardamonina celuje w gen, który pozwala komórkom rakowym unikać układu odpornościowego.
- Fakt, że kardamonina jest używana od wieków jako przyprawa, a od niedawna jako suplement, pokazuje, że jej przyjmowanie jest bezpieczne i może przynieść korzyści zdrowotne. Nasze badania pokazują, że kardamonina może poprawić terapię przeciwnowotworową bez tylu skutków ubocznych, co inne chemioterapeutyki – powiedziała badaczka.
Badania wykazały, że kobiety z wyższym ryzykiem zachorowania, które spożywały dużo owoców morza i warzyw, miały mniejsze ryzyko zachorowania na TNBC niż kobiety, które spożywały głównie mięso, zboża i jajka.
Wśród pacjentek z rakiem piersi potrójnie ujemnym większy był także odsetek kobiet z otyłością, w tym szczególnie groźną otyłością brzuszną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl