Wspomagają pamięć i chronią serce. Niezwykłe właściwości kiszonych pomidorów
Kiszonki to wartościowe i cenne probiotyki, które mają pozytywny wpływ na cały organizm. Wspierają proces trawienia, wpływają na mikroflorę jelitową i poprawiają odporność. Ale wciąż mało znane kiszone pomidory mogą być nieocenionym wsparciem dla osób dbających o serce oraz jako profilaktyka... choroby Alzheimera.
1. Kiszonki na zdrowie
Kiszonki to nasz narodowy skarb – chrupiące i kwaśne warzywa, które poprzez proces fermentacji mlekowej stają się przede wszystkim bombą zdrowotną. Choć przywykliśmy, że kisimy przede wszystkim ogórki, to ta metoda fermentacji staje się polem do coraz większych eksperymentów.
Nic dziwnego, w końcu kisić można niemal każde warzywo i wiele owoców. Najłatwiejsze do ukiszenia są oczywiście ogórki, ale procesowi krótkiej fermentacji można poddać też rzodkiewkę, marchew, cukinię czy paprykę oraz buraki.
A dlaczego warto? Bo kiszonki zawierają niewiele kalorii, całkiem sporo błonnika, witamin i minerałów. Jedynie sód, zawarty w pokaźnej ilości w kiszonkach, może być przeciwwskazaniem, zwłaszcza dla seniorów czy dzieci. Ci, powinni spożywać kiszonki, ale z zachowaniem rozsądnych ilości.
2. Kiszone pomidory – właściwości
Choć w Polsce wciąż mało popularne, to na Wschodzie – w Rosji czy na Ukrainie – jedzone bardzo często. Kiszone pomidory, bo o nich mowa, to nie tylko świetny dodatek do sałatki czy kanapek. Z nich można zrobić także pyszną zupę pomidorową.
Są bardzo zdrowe. Dlaczego?
- są prebiotykiem i probiotykiem – wpływają pozytywnie na mikroflorę układu pokarmowego i poprawiają odporność na infekcje,
- ułatwiają wchłanianie żelaza i wapnia – cenne szczególnie dla chorych na anemię i osteoporozę,
- bogactwo witaminy C (oraz A, E, B2 i PP) – wbrew pozorom kiszonki nie zawierają więcej tej witaminy niż świeże warzywa, ale kiszenie sprawia, że witamina C jest mniej wrażliwa na rozpad np. wskutek gotowania,
- zawierają błonnik, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i daje uczucie sytości na dłużej,
- obniżają poziom cholesterolu
- regulują proces wchłaniania cukru we krwi - szczególnie diabetycy powinni włączyć je do diety.
3. Acetylocholina
Co istotne, kiszone pomidory powinny wejść na stałe do menu osób, które chcą zadbać o serce.
Dlaczego?
W kiszonkach znajduje się acetylocholina. To wyjątkowy neuroprzekaźnik, który wpływa na pracę układu pokarmowego (poprawia perystaltykę jelit), obniża ciśnienie krwi i działa ochronnie na serce. Kiszonki zatem są ważnym elementem profilaktyki chorób serca i chorób układu krążenia.
W dodatku acetylocholina związana jest z procesami pamięciowymi. Istnieją hipotezy mówiące, że za powstaniem choroby Alzheimera stoi niedobór właśnie tego neuroprzekaźnika.
4. Jak przygotować kiszone pomidory?
Przygotowanie kiszonych pomidorów nie powinno nastręczyć żadnych trudności.
Potrzebne są małe, twarde pomidory – najlepiej odmian, które nie mają zbyt wielu pestek (np. bawole serce). Do tego tak samo, jak w przypadku ogórków przyda się kawałek chrzanu, ząbek lub dwa czosnku i koper.
Zalewą do pomidorów jest posolona woda – 2 płaskie łyżki niejodowanej soli na 1 litr wody. Pomidory należy układać w słoikach, pamiętając, by ich nie rozgnieść. Po dodaniu przypraw wystarczy wlać ostudzoną zalewę i zakręcić słoiki.
Kilka dni w ciemnym pomieszczeniu wystarczy, by pomidory stały się kwaskowate, miękkie i bardzo zdrowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl