Trwa ładowanie...

Kiszona marchewka – jak ją zrobić i dlaczego warto jeść?

Kiszona marchewka jest smaczna i zdrowa. To doskonała alternatywa dla kiszonej kapusty czy ogórków. Warto z niej korzystać, traktując ją jako pyszną przekąskę, ale i bogate źródło witamin i minerałów oraz kwasu mlekowego. Jak zrobić kiszoną marchew? Dlaczego warto ją jeść? Z czym podawać?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Co to jest kiszona marchewka?

Kiszona marchewka, tak jak i inne kiszone warzywa, wciąż zyskuje na popularności. Ma bowiem nie tylko ciekawy, oryginalny smak, ale i jest bardzo zdrowa.

Warto pamiętać, że kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale także marchew, pomidory, buraki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę czy czosnek. Ze względu na ich dostępność, z dobrodziejstwa kiszonek warzywnych warto korzystać przez cały rok.

2. Właściwości zdrowotne kiszonej marchewki

Marchew kiszona jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Ma to związek z jej zasobnością w witaminy i minerały, ale i obecnością kwasu mlekowego, co jest zasługą kiszenia.

Marchew jest doskonałym źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, a także witamina C, E i K oraz minerałów (to magnez, potas, cynk, fosfor, sód, wapń czy żelazo) i karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten, alfa-karoten, luteina, likopen czy zeaksantyna.

To również naturalny probiotyki, ponieważ zawiera dobroczynne żywe drobnoustroje, które wywierają korzystne skutki zdrowotne:

  • pomagają wspierać odporność i zachować równowagę flory bakteryjnej jelit,
  • poprawiają szczelność jelit,
  • chronią je przed szkodliwymi bakteriami,
  • zakwaszają florę jelitową, co stanowi ochronę przed namnażaniem się patogenów.
  • Ponadto kiszona marchew dostarcza niewielu kalorii. Dostarcza też sporo błonnika.

3. Przepis na kiszoną marchewkę

Jak kisić marchew? To banalnie proste. Wystarczy przygotować:

  • marchew: około kilograma,
  • woda: 6 szklanek,
  • sól: 2 czubate łyżki
  • ziele angielskie: 8 sztuk,
  • pieprz czarny: 20 ziarenek,
  • liść laurowy: 3 sztuki,
  • chrzan: kawałek 3 cm,
  • koper,
  • czosnek,
  • wyparzone słoiki.

Marchew trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Następnie ułożyć je w słoiku do 4/5 wysokości, przekładając czosnkiem, listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Potem trzeba je zalać solanką, czyli solą rozpuszczoną w wodzie oraz przykryć koprem i zakręcić słoik.

Marchewkę można także kisić w jednym, większym naczyniu, na przykład dużym słoju czy kamionkowym garnku, to jest dokładnie tak, jak ogórki. Trzeba tylko pamiętać, by na wierzchu położyć coś ciężkiego. Może to być talerz obciążony kamieniem lub wypełnionym słoikiem. Dzięki temu kiszonka nie spleśnieje.

Warzywa kiszą się od około 5 -7 dni, w zależności od temperatury otoczenia (oraz oczekiwanych rezultatów). Kiszona marchewka na zimę, ale i każdą inną porę roku, musi być szczelnie zamknięta w słoiku i przechowywana w lodówce.

W podobny sposób można zrealizować inne pomysły na kiszonki. Warto eksperymentować, dodawać do warzyw różne składniki, a i mieszać jarzyny ze sobą. Można znaleźć różne przepisy, ale dobrze jest tworzyć własne.

Najpopularniejsze to: marchew kiszona z kurkumą, kiszona marchew po ukraińsku, kiszona marchewka z miodem, marchew kiszona z imbirem, marchewka kiszona z czosnkiem, kiszona marchewka z kalafiorem, a także domowa kiszonka (mix warzyw, takich jak kalafior, marchew, fasolka szparagowa, według uznania).

4. Jak jeść kiszoną marchew?

Marchewka kiszona w słoiku to doskonały dodatek do kanapek i dań obiadowych (to świetny zamiennik surówki do dań głównych, ale i dodatek zupy). Można ją też po prostu podjadać samą, jako przekąskę. Kiszona marchewka charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem, który odpowiada nawet dzieciom.

Warto także skropić oliwą, a także dodać posiekany, świeży koper, świeżo mielony pieprz lub cebulę dymkę. Kiszona marchewka może też być składnikiem sałatek wielowarzywnych. Sprawdzi się jako przybranie do kanapek czy talerze wędlin.

Kiszone warzywa stanowią fantastyczną bazę do sałatek i surówek obiadowych, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy szczególnie warto zadbać o kondycję organizmu i odporność. Co z nich zrobić?

Pomysł pierwszy to prosta surówka z kiszonej marchwi. Wystarczy do marchewki dodać olej i ziarna czarnego sezamu lub świeżo mielonego pieprzu. A kiszone ogórki? Wystarczy je pokroić i dorzucić cebulę lub pomidory, kapkę oliwy i szczyptę pieprzu – i surówka gotowa. Kolejny klasyk to surówka z kiszonej kapusty. Tu wariacji i pomysłów jest mnóstwo.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Można się pokusić o różne dodatki. Najpopularniejsze pomysły na dodatek do obiadu to:

  • surówka z kapustą kiszoną i marchewką,
  • surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka,
  • sałatka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli,
  • surówka z kiszonej kapusty z cebulą,
  • surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulą,
  • surówka z kiszonej kapusty i pora.

Zobacz także:

Kiszona marchewka – jak ją zrobić i dlaczego warto jeść?
Kiszona marchewka – jak ją zrobić i dlaczego warto jeść? (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.