Trwa ładowanie...

Wydziela rakotwórcze substancje. Zakazany do smażenia.

 Patrycja Pupiec
06.10.2023 18:14
Trzy najgorsze tłuszcze do smażenia
Trzy najgorsze tłuszcze do smażenia (Getty Images)

Smażenie może nie tylko zwiększyć kaloryczność przygotowywanych posiłków, ale również mieć negatywny wpływ na zdrowie. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa rodzaj tłuszczu, który wykorzystujemy w kuchni. Niektórych z nich powinniśmy zdecydowanie unikać podczas smażenia.

spis treści

1. Olej lniany

Do smażenia potraw nie powinniśmy dodawać oleju lnianego, choć to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu.

Olej lniany wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz ułatwia trawienie, więc warto dodać go zimnych sałatek, past albo koktajli.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych olej lniany nie jest odpowiedni do obróbki termicznej. Ma niską temperaturę dymienia, a ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, podczas smażenia utlenia się i tworzy niebezpieczne dla zdrowia nadtlenki, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Olej rydzowy

Kolejnym tłuszczem, którego powinniśmy unikać podczas smażenia, jest olej rydzowy. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, a także jest świetnym źródłem witaminy E, ale nie sprawdzi się do smażenia potraw.

Podobnie do oleju lnianego, jest tłoczony na zimno i należy go stosować jako dodatek do sałatek, kaszy albo gotowanych warzyw, ponieważ obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte.

3. Margaryna twarda

Margaryna twarda to produkt, który nie powinien być używany do smażenia potraw, ze względu na zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA). Kwasy tłuszczowe trans, które powstają w wyniku procesu utwardzania olejów roślinnych, są niezwykle szkodliwe dla zdrowia.

Regularne smażenie ulubionych potraw na margarynie twardej zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu, ponieważ zawarte w niej tłuszcze wpływają na podniesienie poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, a obniżają stężenie cholesterolu HDL w organizmie.

Wiele produktów jest zanieczyszczonych przez wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mają właściwości kancerogenne, a margaryna może być jednym z nich. Już samo smażenie na niej, może sprawić, że podczas obróbki termicznej, szkodliwe substancje przenikają do żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze