Wymiata zanieczyszczenia i zalegającą wydzielinę. W płucach działa jak "odkurzacz"
Zanieczyszczenie powietrza, alergie, infekcje czy papierosy. Te czynniki sprawiają, że układ oddechowy jest przeciążony. Jak go wspomóc? Jest coś, co zadziała delikatniej i będzie dużo bezpieczniejsze niż syropy i tabletki z apteki. Włącz do diety, a po krótkim czasie zauważysz różnicę.
1. Smog, papierosy i infekcje. Dewastują płuca
Choroby układu oddechowego to plaga XXI wieku. Winne są czynniki infekcyjne, w tym wirus SARS-CoV-2, alergie, których przybywa z uwagi na rosnący problem zanieczyszczenia powietrza, wreszcie używki.
Według szacunków nawet co czwarty dorosły Polak i co ósmy nastolatek uzależniony jest od nikotyny. Badania sugerują, że pewien wpływ na płuca ma także dieta, np. słodzone napoje czy nadmiar soli zwiększają ryzyko przewlekłych chorób oskrzeli i rozwoju bądź nasilenia dolegliwości w przebiegu astmy u dzieci.
Jak wspomóc płuca? Jest kilka produktów, które skutecznie wspomogą oczyszczanie drzewa oskrzelowego ze śluzu, zabiją chorobotwórcze patogeny namnażające się w układzie oddechowym i będą działać przeciwzapalnie.
Jednym z takich składników jest porost islandzki, nie bez powodu zwany także płucnicą islandzką. Zwalcza kaszel, chrypkę i ból gardła, a także działa przeciwbakteryjnie, napar z rośliny wspomaga również trawienie.
2. Codzienne wsparcie dla płuc w diecie
W codziennym jadłospisie dla osób z problemami z układem oddechowym nie powinno także zabraknąć pewnych przypraw, warzyw i owoców.
2.1. Kurkuma, czosnek, imbir
Ta trójka słynie z właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Gingerol obecny w imbirze wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych i ułatwia usuwanie wydzieliny. Kurkumina obecna w żółtej przyprawie wspiera płuca i chroni przed stresem oksydacyjnym. Czosnek nie bez powodu określany jest mianem naturalnego antybiotyku, ale warto po niego sięgać nie tylko w czasie infekcji.
2.2. Produkty bogate w błonnik i zielone warzywa liściaste
Płatki owsiane, warzywa i owoce jako źródło błonnika to nie tylko gwarancja poprawy pracy jelit. Badania sugerują, że osoby, w których diecie obecny jest błonnik, mają lepiej funkcjonujące płuca.
Z kolei jarmuż, szpinak czy rukola, czyli zielone warzywa liściaste są źródłem chlorofilu, zielonego barwnika, który wspomaga detoksykację płuc i oczyszczanie ich z toksyn.
2.3. Kawa i zielona herbata
Oba napoje zawierają cenne polifenole. Badania wskazują, że kawa może poprawiać kondycję płuc także dzięki obecności kofeiny. Zielona herbata z kolei zawiera katechiny, które chronią układ oddechowy przed rozwojem wolnych rodników.
2.4. Pomidory
Pomidory zawierają likopen, który chroni układ sercowo-naczyniowy i może zapobiegać m.in. chorobom serca. To jednak nie wszystko, bo badania sugerują, że związek ten może łagodzić stan zapalny w przebiegu astmy, a nawet zmniejszać ryzyko zgonu w przypadku przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Jedna z analiz badawczych wskazała również, że likopen zapobiega pogorszeniu czynności płuc, szczególnie u osób palących papierosy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl